Hoki vb: Elődöntőhöz értek a gigászok


Finnország2.95  döntetlen4.40  Oroszország2.08
Nagy erőpróba lesz ez a finneknek. Ugyanis a negyeddöntők során talán ők kapták a legkönnyebb ellenfelet, de meg is érdemelték, hiszen hibátlanul végeztek a csoportjukban Kanada előtt. Könnyen túl is léptek a Dánián. Mikael Granlund duplázni tudott, de mellette még Jokinen, Laine és Koskiranta is betalált az egy dán góllal szemben, amit Eller lőtt a finnek a kapujába.

Nem volt ez kiemelkedő mérkőzése a finneknek, hiszen a 28 kapura lövés nem számít extrának (nekünk 51-et lőttek), viszont több mint kétszer annyi bulit hoztak el, mint Dánia. Az elődöntőben azért más lesz a helyzet és még a szorzó is kisebb az ellenfélre, mert az ugyanis a házigazda Oroszország, akik összekapták magukat az vb eleji botlás után. Az első mérkőzés óta az összes meccsüket megnyerték, de most következik az eddigi legnehezebb ellenfél.

A negyeddöntőben a németek ellen kellett megküzdeniük és bár ráijesztettek a közönségre az elvesztett első harmad okán, összekapták magukat és a másodikban vágtak hármat (Shipachyov dupla, illetve Dadonov) majd a harmadikat egy Ovechkin góllal kezdték az oroszok, ezzel kialakult a 4-1-es végeredményt.

A tavalyi vb-n az egymás elleni meccsüket csoporton belül vívták és büntetőkkel nyertek a finnek, viszont egy felkészülési tornán is találkoztak idén áprilisban, ahol kétszer is Finnország felé billent a mérleg nyelve, de akkor még nem a top orosz válogatott volt jelen. Azóta érkeztek az NHL-ből akkora sztárok, akiknek elég egy megmozdulás és máris bajban vannak a finnek.

Tipp: Mindkét csapat lő legalább két gólt @ 1.85


USA9.75  döntetlen8.00  Kanada1.22
Tengerentúli csatára kerül sor Oroszországban. A csoportmérkőzések során már egyszer találkozott a két hoki nagyhatalom és a kanadaiak nyertek elég simán 4-1-re.

A csütörtöki negyeddöntők során Kanadának a svédekkel kellett megmérkőzniük és hát rendesen felhúzhatta a juharleveleseket a finnek által rájuk mért vereség, amit szegény svédeken vezettek le. Sima 6-0-val küldték haza a kék-sárgákat. Scheifele és Stone három-három pontot szerezett, ezzel ők voltak a mérkőzés legjobbjai, ami érdekes, hiszen mind a ketten a negyedik sort erősítik.

A másik oldalon az Egyesült Államoknak az A csoport győztesével, Csehországgal találkozott a legjobb nyolc között és parázs kis mérkőzés keletkezett belőle. Összesen 23 perc kiállítás volt, de a csapatok nagyon rosszul használták ki ezeket az előnyöket, hiszen egy gól se született a két percek során. Az első harmadban még a csehek vezettek Zohorna értékesített büntetőjével, aztán a mérkőzés hőse, Auston Matthews egyenlített a másodikban.

Majd szépen elcsordogált a harmadik harmad és a hosszabbítás öt perce is, ami után jöttek a büntetők. Itt bukták el a csehek, ugyanis Kaspar, Koukal és Zohorna is kihagyta a maga büntetőjét az amerikaiaknál pedig Matthews bevágta és ezzel el is dőlt, hogy az USA idén is a döntőért játszhat, hiába volt csodás világbajnoksága a cseheknek eddig.

Az USA utoljára 2012-ben verte meg az északi szomszédját és most is nagy bravúr lenne részükről, ha összejönne nekik. 

Tipp: Kanada -2,5 @ 1.82