Ferguson visszatér a United kispadjára?


David Moyes rettentő nehéz helyzetben vette át a Manchester United irányítását, egy olyan periódusban, amikor a viszaesés elkerülhetetlen, amikor nemcsak egy komolyabb erősítést kell megoldani, de egy generációváltást is le kell vezényelni – Ferguson úgy gondolhatta, hogy ehhez már nincs türelme vagy kedve, így inkább felállt a padról, az viszont vitathatatlan, hogy ennyire gyenge kerete rég volt a Unitednek.

Éppen ezért a nyárnak a csapat tatarozásával kellet volna eltelnie, de ezt megnehezítette, hogy Moyes csak előző szerződése lejártát követően, július 1-jén kezdett el a Unitednél tevékenykedni, és a saját stábjával képzelte el a folytatást többek között elődje javallata ellenére is. Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy kisebb fejetlenség uralta a United átigazolási kísérleteit, de mindezzel a tulajdonos Glazer család is tisztában van, és már megelőlegeztek egy komolyabb összeget, amelyet Moyes a januári transzfer-ablakban elkölthet majd annak érdekében, hogy ne essen meg az a szégyen a csapattal, hogy lecsúszik a BL-t érő helyezések valamelyikéről.

Az ugyanis nemcsak ciki lenne, de komoly kiesés is a büdzsében, ugyanis azzal a halom pénzzel, amit a BL-szereplés jelent közvetve-közvetlenül, minden évben számolnak a Unitednél – persze, válságba azért vélhetően nem taszítaná az egyesületet, ha egyszer kivételesen lemaradna a BL-ről, de azért nem jönne jól a dolog. Moyes minimális feladata tehát a negyedik hely elérése lenne, de utalt már arra is, hogy ezúttal – legalábbis amennyiben nem sikerül értelmesen megerősíteni a csapatot – előfordulhat, hogy nem jön össze. Kérdés, hogy ha ez a veszély fenyegetne, vajon megtarthatná-e az állását?

A United padján eltöltött másfél hónap alatt az még nem derült ki, hogy Moyes alkalmatlan lenne topcsapat menedzselésére, csupán az, hogy ő nem Sir Alex Ferguson – ahogyan ő Sir-ségét leszámítva senki nem az. Ezzel a kerettel, komolyabb erősítés nélkül még Fergusonnal a kormánynál is borítékolható lett volna a visszaesés, a United aligha harcolhatott volna a címvédésért – más kérdés, hogy Fergie igazolt volna legalább egy meghatározó, Fellaininel valamivel kreatívabb embert a nyári szünetben. Ezt leszámítva még nagyon korai ítéletet mondani Moyesról, hiszen éppen csak elkezdte szokni a pozíciót, ismerkedik a kerettel és a lehetőségeivel – alig 10 tétmeccse van még csak –, így távolról sem kell Armageddont vizionálni az Old Traffordon.

Az már egy egészen más kérdés, hogy összességében Moyes végül alkalmasnak bizonyul-e a futballvilág egyik legnehezebb pozíciójának betöltésére, és ebben a pozícióban egy teljesen új csapat felépítésére. Abban az esetben, de akkor, és csakis akkor, ha a csapat elkezdi az összeomlás jeleit mutatni, és Moyes lemond, akkor még az is elképzelhető forgatókönyv, hogy Ferguson a szezon végéig visszatér, hogy ellavírozza a csapatot, ameddig nem sikerül megtalálni az újabb utódjelöltet, viszont nehezen tudom elképzelni, hogy Moyes ne kapja meg a – legalább a minimális szintű – bizalmat és türelmet a szezon végéig, amennyiben nem történik katasztrófa.

Az már egészen más kérdés, hogy a United szurkolói és vezetősége mit tekint katasztrófának.

Tipp: Ferguson visszatér a Man Utd kispadjára a 2013/14-es szezon folyamán? NEM @ 1.01