Döntőért dobnak a világbajnokságon


Január elseje nem is indulhatna izgalmasabb sporteseménnyel, mint a PDC darts-világbajnokság elődöntője. A 2017-es vébé elnyerésére már csak négy játékosnak van esélye, ráadásul az első négy kiemeltből három ott lesz elődöntőken. Az egyetlen kivétel Raymond van Barneveld szereplése lesz, aki egy kissé öreguras színvonalú negyeddöntőben búcsúztatta a tizenhatszoros legendát, Phil Taylort.

Gary Anderson 1.44, Peter Wright 2.90

Az első elődöntő egyértelmű esélyese az elmúlt két világbajnokság nyertese, Gary Anderson. Ugyan a jellegzetes hajáról és fejfestéséről is ismert Wright remekül teljesít az idei tornán, Anderson a legjobb nyolc között megmutatta, hogy képes ember feletti teljesítményt nyújtani, 105,90-es átlaggal ejtette ki  Chisnallt.

Gary Anderson dolga azonban rendkívül nehéz lesz, Wright minden eddigi meccsén 100 pont felett átlagolt, Wade ellen 104,79-et hozott három nyílból, amelyet mindenképp tartania kell, ha szeretne a döntőbe jutni. Gary Anderson formáját jól jelzik, hogy a tornán a három legerősebb meccsátlagból kettő a nevéhez fűződik, a harmadik körben 107,68-at bemutatva ejtette ki Benito van de Past.

Minden bizonnyal igazi 180-parádé lesz, ha a két skót szoros meccset fog vívni a hat szettgyőzelemig tartó elődöntőn, akkor könnyen elképzelhető, hogy dobnak 26 darab 180-ast. 180-asok száma – 25,5 felett @ 1.88

Mint mindig, most is óriási szerepe lesz a kiszállók precíz dobásának, az sem ördögtől való ötlet, hogy akár kilencnyilast is láthatunk. A tétre való tekintettel egyáltalán nem lenne meglepő, ha bravúros kiszállókat is látnánk. Legmagasabb kiszálló – Gary Anderson – 130,5 felett @ 1.73

Bár Gary Anderson az előző két világbajnokságot is megnyerte, a Chisnall elleni összecsapás rávilágított arra, hogy a magas színvonalú játéka ellenére közel tud kerülni a kieséshez. Bár az esti első elődöntő kimenetelét nehéz lenne megjósolni, de a két meccs közül mindenképp ez ígérkezik szorosabbnak, ami miatt legalább 10 szettet várható.

Tipp: Szettek száma – 9.5 felett @ 1.90

Michael van Gerwen 1.15, Raymond van Barneveld 5.50

A nap második elődöntőjét két holland világbajnok vívja. Bár a tavalyi esztendőben Barneveld óriási bravúrt hajtott végre, és remek taktikai érzékkel megverte van Gerwent, idén ez az eredmény hatalmas meglepetés lenne. Van Gerwen vezeti a világranglistát, rekordszámú versenyt nyert 2016-ban, és magabiztosan menetel a vb-döntő felé.

A legjobb nyolc között két 170-es kiszállót is dobott a Gurney elleni meccsen, és egyedül Reyes tudta megszorongatni, aki minden idők legmagasabb átlagával (106,07) esett ki. Nagy az esély arra, hogy a hat szettgyőzelemig tartó meccsen MVG-nek most is magasan kell kiszállni legalább egyszer, így itt is jó ötlet lehet erre fogadni. Legmagasabb kiszálló – van Gerven, 138,5 felett @ 1.73

Bár Barneveldet nem szabad leírni, a Taylor elleni teljesítménye kevés lehet, sima mérkőzés várható, ahol ugyan a tapasztalt játékos nyerhet szettet, de a megszorítani aligha fogja tudni kopasz vetélytársát.

Tipp: Szett hendikeppel – van Gerwen -3,5 @ 1.85