Bevezetés a krikettbe


A krikettről első posztot írni nehéz. Mindig felmerül a kérdés, hogy hol kezdjen bele az ember? Sokat gondolkoztam azon, hogy az Unibeten miről szóljon az első bejegyzés? Végül arra jutottam, hogy a szabályokba nem mennék bele, sokkal inkább a nemzetközi mérkőzések útvesztőjéhez nyújtanék kapaszkodót, szorosan kapcsolódva az eredmény megállapításához, mert az nem olyan egyértelmű.

A krikettet sokféle formában létezik. Nemzetközi szinten, a játék élvonalában azonban három formátummal találkozhatunk. Ez a három nem más, mint a teszt, az ODI és a Twenty20. Ezek, az elsőre meglehetősen furcsán hangzó kifejezések, a mérkőzések hosszára utalnak. A mérkőzések hossza azonban csak egy tényező a sok közül, ami megkülönbözteti a három nemzetközi szakágat. Nézzük meg őket közelebbről!

Teszt

A teszt krikettet könnyű felismerni, mert a résztvevők fehérben vannak. Ez azonban csak a protokoll része a dolognak. (A protokoll nagyon fontos a krikettben.) A teszt krikett a játék legmagasabb szintje. Non plus ultra. Teszt krikettet csak a kiváltságos nemzetek (Anglia, Ausztrália, India, Karib-szigetek, Dél-Afrika, Pakisztán, Sri Lanka, Új-Zéland, Zimbabwe, Banglades) játszhatják.

A játék ezen formája nagyon komoly felkészültséget (fizikai, taktikai, pszichés) és játékkultúrát, játékintelligenciát igényel. Egy mérkőzés négy játékrészből (innings) áll és nincs limitálva a játszmák (over) száma egy játékrészben. A meccs időkorlátja öt nap, de egy nap “csak” hat óra játék a tiszta játékidő. A meccs három szakaszra szokás osztani. Az első szünet az ebédszünet (40 perc), de a második teaszünet (20 perc). Nem vicc, tényleg teaszünetnek hívják a délutáni pihenőt. Hat óra alatt nagyjából 90-100 játszmát (over) húznak le. A legjobb dobó kb 30 overt (180 dobás) dob egy nap alatt.

Egy tesztmérkőzésen nem olyan egyértelmű megállapítani, hogy ki nyerte a meccset. Teszt krikettben az győz, aki a negyedik játékrész végére több futást szerzett, és az ellenfél összes ütőjátékosát kiejtette. A teszt krikett egyik komplexitását tehát az adja, hogy a játék összes elemében felül kell múlnia az ellenfelet. Amennyiben az ötödik nap végén nem esett ki az összes ütőjátékos, hiába ütött többet a csapat, csak döntetlen, ún. „draw”, lesz a végeredmény. Van még egy döntetlen, amit talán szerencsésebb egyenlőnek hívni. Ez akkor fordul elő, amikor a negyedik játékrész végén a futások száma megegyezik és mindkét oldalon (mind a kétszer) kiesett az összes ütőjátékos. Ezt hívják tie-nak, és eddig kétezervalahány tesztből mindössze kétszer fordult elő.

Lássuk mindezt egy gyakorlati példán keresztül. Anglia és India játszik egymás ellen. Anglia nyeri a pénzfeldobást, és üt először. Az angol csapat összeszed 350 futást az első innings végére. India következik ütésben, begyűjtenek 250 futást, így a differencia 100 futás a két csapat között a 2. innings végén. Most már a 3. napon járunk, tehát szorít az idő. Az angol csapat belehúz és üt 150 futást, összesen 500 futással zárják a meccset (350+150). Amennyiben India 250 futásnál többet csinál megnyeri a mérkőzést. Amennyiben az indiaiak 250 futásnál kevesebbet csinálnak két verzió a leggyakoribb:
1) kiesik 10 ütőjátékos (all out), ebben az esetben India veszít;
2) 10 ütőjátékosnál kevesebb esik ki, kvázi kivédekezték a meccset, ekkor csak döntetlen a végeredmény (draw);
+1) India kereken 250 futást szorgoskodik össze, de kiesik az összes ütőjátékosuk tie lesz a végeredmény.

Van még egy apróság, amit nem említettem. Ha a második innings végén a két csapat között 200 futásnál nagyobb a különbség, újra a másodikként ütő csapat folytatja az ütést. Ez az ún. Follow On. Tehát az előző gyakorlati példánál maradva az első játékrész végén Anglia 350 futásnál jár, és India a második innings végére mindössze 100 futást szerez. Ekkor újra az indiai csapat fog ütni. Az eredmény megállapítása azonban ugyanaz, mint korábban.

Tesztből nem rendeznek világbajnokságot. Presztízscsaták vannak, az egyik csapat elutazik a másikhoz, lejátszanak három-négy meccset és, aki többet nyer, az viszi haza a kupát. A legnagyobb múltra visszatekintő és leghíresebb széria, a napjainkban is zajló Ashes. Idén télen (elnézést az északi-félteke sovinizmusomért) Anglia látogatott Ausztráliába, 2013 nyarán pedig Ausztrália vendégszerepelt Angliában.

ODI

A három betű egy rövidítést takar: One Day International. Az ODI mérkőzések hosszát 50 játszmában határozták meg. Tehát két innings-et játszanak a csapatok. Mindkét játékrész 50 játszmából áll (300 dobás), és az nyer, aki több futást szerzett a saját 50 játszmája alatt, és nem szükséges az ellenfél összes ütőjátékosának kiejtése. Egy mérkőzés hozzávetőlegesen 6-7 órát vesz igénybe.

Az első ODI meccset 1971-ben játszotta Anglia és Ausztrália. Világbajnokságot 1975 óta rendeznek, legutóbb (2011-ben) India nyert hazai pályán. A következő vb-t Ausztrália rendezi. A világbajnokságon a teszt csapatok automatikus részvételt nyernek, illetve négy nem teszt csapat is kvalifikációt szerezhet. Ők egy-két kiugró eredménytől eltekintve nem sok vizet zavarnak.

Twenty20

A legújabb, legrövidebb és leginkább szponzorbarát verzió. Mindössze 20 játszmából (120 dobás) áll és 3 óra alatt be kell fejezni. Az nyer, aki több futást szerez a második játékrész végére. Tulajdonképpen olyan, mint az ODI, csak rövidebb. A kevés játszma kedvez a nagy ütéseknek, mert kevésbé fájdalmas egy ütőjátékos elvesztése, tehát többet lehet kockáztatni. Világbajnokságot kétévente rendeznek, legutóbb -2012-ben- a Karib-térség nyert. A teszt nemzetek itt is automatikusan kvalifikálnak a világbajnokságra, és itt is van lehetőség a selejtezőből feljutni. Az utóbbi években az összes nagy krikettnemzet megalkotta a maga Twenty20 ligáját, amelyek komoly népszerűségnek örvendnek.

Krikettben minél rövidebb egy mérkőzés, annál kisebb a különbség a csapatok között. Twenty20-ben pl. Hollandia is verte már meg Angliát. Teszt krikettben azonban nagy különbség van a csapatok között. Napjainkban Dél-Afrika a legerősebb, ők kiemelkednek a mezőnyből. Nagyon leegyszerűsítve, minél rövidebb egy szakág, annál inkább előtérbe kerül az ütés. Teszt kriketthez azonban nagyon jó dobók is kellenek, hiszen kétszer 10 ütőjátékost kell kidobni.

A kérdés, amit a krikettértők nem szeretnek, hogy melyik csapat vezet? Ezt nem lehet igazán megállapítani mérkőzés közben, maximum arra lehet következtetni, hogy ki áll jobban. A végső győzelemhez rengeteg tényező együttállása szükséges. De erről majd legközelebb.

Úgy gondolod, hogy már felkészültél eléggé krikettből? Nézd meg számtalan fogadási lehetőségünket!