Aranylabda: idén nem Messi?


Messi neve olyannyira összeforrt az FIFA Aranylabdáéval, hogy egyelőre még nehéz elképzelni, hogy más játékos nyerheti meg a díjat azok után, hogy amióta így hívják az elismerést, és egyesítették a FIFA Év Játékosa díjjal (2010), mindháromszor az argentin zseninek ítélték azt oda, és 2009-ben is ő kapta az akkor még a legjobb Európában játszó futballistának járó djíat.

Sokan a díj legnagyobb kritikájának és komolytalanságának tartják a tényt, hogy az utóbbi években egyszer sem kapta meg azt pl. Andrés Iniesta, aki a világ- és kétszeres Európa-bajnok spanyol válogatottnak is a kulcsembere és (egyik) legjobbja, nemcsak ugyanannak a Barcelonának, amelyben Messi nyeri halálra magát. Mások szerint éppen azért vehető komolyan a díj, amely a világ legjobb futballistájának jár, mert mindig a világ legjobb játékosa kapta, aki az elmúlt években vitán felül (vagy nem vitán felül), de minden bizonnyal Leo Messi volt.

Idén mindenesetre változhat a helyzet, ugyanis a Bundesligát és a Bajnokok Ligáját is nagyon meggyőző teljesítménnyel behúzó Bayern München legjobbja, Franck Ribéry az Aranylabda első számú várományosa (@ 2.15), Messi (@ 2.40) és Cristiano Ronaldo (@ 8.00) előtt. Zlatan Ibrahimovic (@ 20.00), Iniesta, Falcao és Neymar (@ 25.00) sikere már kisebbfajta meglepetésnek számítana.

A listán szereplő nevek közül Eden Hazard az igazi outsider (@ 200.0), aki tehetséges játékos ugyan, de messze van még ezektől a nevektől, hozzá hasonlóan hatalmas sokk lenne Andre Pirlo esetleges győzelme (@ 150.0), aki már bőven túl van pályája zenitjén, esetleg életműdíjként nyerhetné el az elismerést, de ilyen célból nem szokás osztogatni ezt a lasztit.

Visszatérve a két főkolomposra, Ribéryre és Messire, akik között eldőlhet az idei Aranylabda sorsa, sokat nyomhat a latban az a tény, hogy a Bayern München 7–0-ás összesítéssel verte ki a Barcelonát a Bajnokok Ligájából, és talán jelképes volt az a mozzanat, amikor a francia szélső Messitől vette el a játékszert a Bayern tizenhatosánál, majd az egész pályán átrobogva hozta gólhelyzetbe társait, akik értékesítették is a lehetőséget.

Lehet tehát, hogy láttuk a trónfosztás pillanatát, és Ribéry nem véletlenül zsebelte be augusztus végén az UEFA legjobb Európában játszó játékosnak járó diját, amelyet gyakorlatilag az eredeti Aranylabda utódjaként hoztak létre – bár tavaly azok után, hogy Iniesta behúzta ezt az elismerést, végül a Messi által elindított gólcunami az argentinnak  hozta meg a FIFA díját.

Ezúttal viszont könnyen elképzelhető, hogy másképp alakulnak majd a dolgok, és Ribéry nemcsak augusztusban, hanem decemberben is jobbnak bizonyul majd a futballt az elmúlt években uraló zseninél.

Tipp: Ribéry nyeri a 2013-as FIFA Aranylabdát @ 2.15