A tíz valaha volt legrosszabb kezdés az Eurovíziós Dalfesztiválon


Idén Bécs ad otthont a Dalfesztiválnak, a héten már dübörögnek az elődöntők, szombaton pedig jöhet a finálé. Addig viszont van még egy kis idő, épp elég ahhoz, hogy felkészüljünk mentálisan Európa egyik legérthetetlenebb eseményére.


10. Hot Eyes - Sku' du spørg' fra no'en?

Isten hozott 1985-ben, amikor cserepes virág-szerű frizurák totál rendben voltak, a csillogó ruha alap volt, és kisgyerekek próbálták elvonni az előadók figyelmét performanszukról. Kirsten Siggard és Søren Bundgaard a fantasztikus hangzású "Hot Eyes" nevet választották maguknak és valahogy a 11. helyre értek be előadásukkal. 


9. Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai

Képzeld el, ahogy Dr. Genya egy borzasztó dance-verzióban előad egy jóféle cigány nótát. Sikerült? Na, ez a szóban forgó dal pont ilyen a nem is olyan távoli 2007-ből.


8. Andy Abraham - Even If

Andy Abraham valaha kukásként dolgozott. 2008-ban nem hazudtolta meg múltját: belépője a Dalfesztiválra kb. annyit ért, mint egy kommunális hulladékkal jól megrakott szemetes. Ehhez képest az összegyűjtött 14 pontja maga a csoda.


7. Samantha Janus - A Message To Your Heart

Még egy brit égés, ezúttal 1991-ből. Samantha Janus egész jó énekes, csak éppen a dallam fogalmával nincs tisztában. Nyilvánvalóan senki nem hallotta amit előadott, másképp nem végezhetett volna az előkelő 10. helyen a '80-as évek TV műsorait idéző számával.


6. Pan - Bana Bana

Hallottál már valaha klasszikus zenét némi poppal és kritikán aluli vokállal összekeverve? Na ugye, hogy nem! Pedig Pan (valószínűleg ő az idegrángásban szenvedő, hetyke bajszos "karmester" az elején) már 1989-ben megcsinálta. Értehetlen módon csak öt pontot kapott, és a 21. helyen végzett a 22-ből.


5.  Peter Nalitch and Friends – Lost and Forgotten

A pletykák szerint az öreg Peter ezt a dalt megelőzően egészen jó paródiákkal rukkolt elő. De egy paródiának inkább viccesnek kéne lennie mintsem fülsértőnek, nem igaz?


4. Scooch - Flying The Flag

Ez a dal gyakorlatilag letépi mindkét füled és annyi vattát töm a helyére, hogy a végén az egyetlen hang, amit hallasz az csupán az, ahogyan a bebugyolált agyad sírva próbálja elfeledni ezt a dallamot. 2007-ben huszonnégyből a 23. helyen végzett ez a dal, de csak azért, mert Málta teljes pontszámot adott nekik tiltakozásul amiatt, hogy minden ország a szomszédjára szavazott. 


3. Ping Pong - Happy Song

Ha a pingpong a tenisz kevésbé népszerű öccse, akkor ez a dal az örökbe fogadott gyerek a zene nagy családjában, akit mindenki gyűlöl. Hét pontra volt jó ez a nóta 2001-ben, ami egyértelműen túl sok.


2. Piero and the Music Stars - Celebrate

Svájc volt az első olyan ország, amely pont nélkül zárta az elődöntőt 2004-ben. Ehhez nem kellet mást tenniük, mint Pierót a színpadra küldeni, hogy audovizuális módon erőszakolja meg az oly' sokat tapasztalt hallgatóságot. Szegény Piero pedig annyira akarta a sikert, hogy alig kapott levegőt a végén.


1. Jemini - Cry Baby

Mindannyain sírtunk, amikor a brit duó kinyírta saját szerzeményét az Úr baljós, 2003-as esztendejében. Minden rendben lett volna, ha produkció nem totál hamis, és nem nélkülözi a ritmust, mint olyat. Később azzal magyarázták ezt a katasztrófális előadást, hogy technikai hiba miatt nem hallották saját magukat és Terry Wogan (brit tévés személyiség) különben is figyelmeztette őket, hogy nem fognak egy pontot sem kapni azért, mert ellenzik az iraki háborút. Emiatt vagy sem, végül nulla ponttal zárt a Jemini.