Golden Globe díj- és oddszeső


Filmek

A legjobb film dráma kategóriában leginkább esélyes alkotása a 12 év rabszolgaság című film (@ 1.15). Az Oscar-díjakra is favorit alkotás több jelölést is bezsebelt emiatt (konkrétan hetet), így a legjobb film mellett esélyes olyan kategóriákban is, mint a legjobb forgatókönyv vagy a legjobb férfi színész (Chiwetel Ejiofor). Ezt leginkább Sandra Bullock Gravitációja bánja, bár a Phillips Kapitány Tom Hanks főszereplésével is tud mindent, amire egy drámának szüksége van. Utóbbiak azért is pechesek, mert egyéni kategóriában is a lehetséges nyertesek között vannak, de mind Cate Blanchett Blue Jasmine-ban nyújott alakítása (@ 1.03), mind a már fent is említett Ejiofor a kategória esélyesei (@ 1.85). Érdemes néhány szót ejteni a Philomena című alkotásról is, mely valószínűtlen, hogy mint film nyer, de Judi Dench alakítása briliáns, így titkos favoritként mindenképp érdemes rá számítani (@ 40.00).

Mellékszereplőket tekintve mindkét nemben képviselteti magát az Amerikai Botrány és a 12 év rabszolgaság. A hölgyeknék esélyes Lupita Nyong’o (@ 2.00), de sokak kedvence Jennifer Lawrence idén is könnyen hazavihet egy elismerést (@ 1.72). A férfiaknál izgalmasabb a mezőny, hiszen a jelenlegi favorit a női szíveket megdobogtató, a 30 second to Mars frontembere, Jared Leto (Mielőtt meghaltam) (@ 1.30). Szorosan mögötte Michael Fassbender (@ 3.20) következik, de a nagyobb oddsszal rendelekező Bradley Cooper alakítása is szenzációs (@ 25.00), ahogy a Niki Laudát kiválóan eljátszó Daniel Bruhl is okozhat meglepetést (@ 50.00).

Hogy a Gravitáció ne maradjon fontosabb díj nélkül, ezért Alfonso Cuaron rendező számíthat a díjra (@ 1.33), igaz a legjobb zene kategóriában is szorosan eredmény várható a Mandela című film zeneszerzőjével (Alex Heffes) és Hans Zimmerrel (12 év rabszolgaság).

Komédia vagy musical kategóriában két nagy esélyes közül kell válasszanak az újságírók. Bár sokáig abszolút favoritként emlegették Joaquin Phoenix Her című filmjét, de az év végén két, sztárokat is felvonultató alkotás is előzött. Ha tippelni kellene, akkor azt mondanánk, hogy osztozkodnak majd a díjakon, hiszen a legjobb film díját az Amerikai botrány zsebelheti be (@ 1.15), míg a legjobb férfi főszereplő Leonardo DiCaprio lehet a A Wall Street Farkasában nyújtott alakításáért (@ 1.70).


A legjobb idegennyelvű filmek közül talán a Mads Mikkelsen zseniális alakításával fémjelzett dán dráma (A vadászat @ 5.00) szorongathatja meg az Adele élete (Blue is the warmest color @ 1.50) című francia alkotást, míg az animációs filmek közt abszolút favorit a Jégvarázs (@ 1.03), megelőzve a Gru második részét.


Sorozatok


A legnagyobb kérdés az mindenki számára, hogy a búcsúzó Breaking Bad (Totál Szívás) tarolni fog-e (@ 1.30), vagy esetleg a 2013-as év nagy durranása, a Netflixen “vetített” House of Card elhoz-e néhány fontosabb díjat (@ 3.00). A jelölők az idei évre ignorálták a Walking Dead, Sons of Anarchy, Boardwalk Empire (Gengszterkorzó), Game Of Throne (Trónok Harca) négyest, de így is masszív mezőny jött össze. A Downtown Abbey már kétszeres nyertes, nem valószínű, hogy most díjazott lesz, míg a Férjem védelmében és a Masters of Sex az esélytelen nyugalmával vehet részt a gálán.

A két nagy között a versengés a színészek közt is folytatódik, hisz nagyon nehéz dönteni Bryan Cranston (@ 1.30) és Kevin Spacey (@ 2.70) alakításai között. A mellékszereplők közt kicsit más a felállás, hiszen Aaron Paul (Breaking Bad) ötödik évedbeli játékát (@ 2.15) megszoríthatja Jon Voight remeklése a Ray Donovan című sorozatban (@ 2.50).


Komédia kategóriában a Modern család fej-fej mellett halad a kissé önismétlővé váló Agymenők (Big Bang Theory) című sitcommal, bár ettől függetlenül Jim Parsons konstans zseniális alakításai megérnének még egy díjat (@ 2.75). Ettől Michael J. Fox foszthatja meg a legnagyobb eséllyel (@ 2.00), de a Gátlástalanok (House of Lies) főszereplője sem leírható (@ 4.00).