FA Kupa - Tét az elődöntő


Arsenal 1.85, Döntetlen 3.55, Everton 4.50

A két résztvevő csapathoz nem volt kegyes a sors az előző fordulóban, hiszen Premier League csapatot kellett legyőzzenek a legjobb nyolc közé jutásért. Az Ágyusok 2-1 arányban diadalmaskodtak a Pool ellen, bár a kritikus hangok úgy vélik, hogy a Pool rengeteg kihagyott ziccerének köszönhetően volt esélye a hazai csapatnak. Wenger gárdája nagy menetelés előtt áll ismét, melynek első lépéseként egy szintén liverpooli illetőségű tizenegyet kellene kiejteni a küzdelmekből. Az Everton az 1-1-re végződött első félidő után legyűrte a Swansea-t a második játékrészben, emiatt találhatóak a negyeddöntőben. Ha a hazaiak jutnak tovább, akkor különösen nehéz ösvény vezeti őket a serleg felé, hiszen a Spurs, Pool, Everton útvonal nem túl baráti, ráadásul még benn van a City is.

A bajnoki mérkőzések során ősszel 1-1 lett, tavasszal majd április első hétvégéjén csapnak össze. Az Arsenal utolsó győzelmét 2005-ben aratta a kupában, és egy esetleges győzelemmel beérné a ranglistán az ősi rivális Manchester United csapatát. Az Evertonnál 1995-ig kell visszamenjen, hogy FA Kupa sikert találjanak, igaz 2009-ben a döntőig eljutottak.

Tipp: Arsenal @ 1.85

Sheffield United 2.20, Döntetlen 3.30, Charlton Athletic 3.20

Mivel nem két nem Premier League csapat találkozik, ezért garantált, hogy a legjobb négy közt legyen legalább egy meglepetés csapat. Ha valaki azt mondja az Athletic rajongóknak és játékosoknak, hogy az FA kupa legjobb 16 és 8 csapata közt is egy Sheffieldben megvívandó meccs vár rájuk, akkor azt aláírták volna, így viszont sikerült meghiúsítani egy pikánsnak ígérkező városi Wednesday-United rangadót.

A Sheffield United sorsolása laikus szemlélőnek nem tűnik nehéznek, de a harmadosztályú klub búcsúztatta az élvonalbeli Fulham és Aston Villa gárdáját is. Kevesen gondolták ezt akkor, amikor az első fordulóban majdnem zakóval indult a sorozatuk, a Colchestert egy 81. percben lőtt büntetővel sikerült felülmúlni 3-2 arányban.

A Charlton minden idők egyik legmákosabb csapataként vonulhat be az FA Kupa históriás könyveibe, hiszen úgy juthat a legjobb négy közé, hogy PL csapatot még véletlenül sem látott, mely sorozat egy esetleges Wigan meccsel tovább duzzadhatna. Ha a Sheffield első kanyarja necces volt, akkor ez hatványozottan igaz a vendégekre, csak megismételt meccsen verték ki a negyedosztályú Oxfordot.

Elvileg az osztálykülönbség a Charlton mellett szólna, de jelenleg kieső helyen vannak a Championshipben, míg a hazaiak a 10. helyen tanyáznak egy osztállyal lejjebb. Mivel a Sheffield a legutóbbi hat meccse mindegyikét megnyerte, míg a Charlton ugyanennyiből ötöt vesztett, így a hazaiakat tekinthetjük esélyesebbnek. A Charlton egyszer nyerte meg a kupát, míg a United négyszer, de mind-mind 1950 előtt történt, szóval történelmi jelentőségű lenne mindkét klubnak egy esetleges siker.

Tipp: Sheffield @ 2.20

Hull City 2.15, Döntetlen 3.25, Sunderland 3.35

A hazai Hull City idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. Ez azért fontos, mert ennyi idő alatt a csapat, nem hogy nem nyert, de még döntőt se játszott az FA Kupa történetében, ezért hatalmas sanszot kaptak most a sorstól. Legnagyobb kupasikerüket 1930-ban érték el, akkor a négy közé jutottak, a Sunderland kiejtésével ezt már be is állíthatnák.

A Sunderland fényesebb múlttal rendelkezik, akár a közelbe, akár a távolba tekintünk. A Ligakupa döntőt frissen elvesztették a City ellen, annak ellenére, hogy vezettek, míg az FA Kupát kétszer is elhódították, utoljára 1973-ban, akkor másodosztályú csapatként.

Fordított pályaválasztással egy hónapja találkoztak, akkor a Hull City Jelavic és Long góljával idegenben is képes volt nyerni, így most is ők az esélyesebbek. Ez annak ellenére igaz, hogy a Hull utoljára decemberben nyert otthon, akkor is a tökutolsó Fulhamet alázták meg 6-0 arányban. A Sunderland a Southamptont verte ki PL csapatként, a Hull eddig csak alacsony osztályból jövő ellenfeleket kapott.

Tipp: Hull City @ 2.15

Manchester City 1.13, Döntetlen 7.50, Wigan Athletic 18.00

Tavaly kevesen fogadtak volna arra, hogy ez a két csapat játssza a döntőt a Wembley gyepén, de ha mégis így alakul, akkor tuti a City nyer. Nos, ők tévedtek, a Wigan szép halált halt a bajnokságban, mivel a serleget hazavihette, így címvédőként van még mindig versenyben.

A City előtt itt az esély a revansra, ráadásul egy kupával idén már gazdagodott a vitrin, akár egy triplázás is kinéz a kék manchesteri csapat számára.

Az osztálykülönbség miatt teljesen felesleges összehasonlítani az aktuális formákat, ráadásul a City több mérkőzése elmaradt különböző okok miatt. A Wigan jelenleg playoffot érő hatodik helyen áll, messze nem elképzelhetetlen, hogy pusztán egy évre szorultak vissza a Championship 24 csapatos mezőnyébe. A Wigan két élvonalbeli egyletet idén már kiejtett, de kevés esélyt látunk arra, hogy ismét végrehajtsák azt a bravúrt, hogy 1-0-ra legyőzzék a PL második leggólerősebb csapatát. Mondjuk a City újrajátszásra kényszerült a Blackburn csapata ellen, de ha akarják, akkor oda teszik magukat, ékes példa erre a Chelsea felett aratott 2-0.

Tipp: Hendikep - Kezdése 0-1 - Manchester City @ 1.42

A négy tipp eredő oddsza: @ 12.43