ANK-döntő: Burkina lesz az új Zambia?


Nigéria 1.90, döntetlen 3.10, Burkina Faso 4.50
Burkina Faso mindenki megrökönyödésére bejutott az Afrikai Nemzetek Kupája döntőjébe, és nem is csak úgy bemákolta magát, hiszen annak ellenére, hogy csak tizenegyesekkel tudta legyőzni Ghánát, olyan magabiztos teljesítményt nyújtott, és úgy kontrollálta az elődöntőt, hogy rögtön egyenrangú kihívóvá lépett elő a Malit lefocizó, esélyesebb Nigériával szemben. A két csapat eddig ötször találkozott egymással, és miután első négy meccsüket egyaránt Nigéria nyerte, a mostani torna csoportkörében Burkina Faso egy utolsó percben szerzett góllal 1–1-re tudott menteni.

Nigéria kétszer nyerte meg a sorozatot, 1980-ban, és természetesen 1994-ben, Burkina Faso eddigi legjobb eredménye pedig egy negyedik hely az 1998-ban hazai pályán rendezett kontinenstornáról. A csődörök – ez a becenevük – előzetesen persze megint utolsóként szerepeltek a rangsorban a legjobb négy között, de Ghána ellen elképesztő fegyelmezett és tekintélyt parancsoló játékot mutattak be, és a rossz pálya, illetve az utólag eltiltást érő játékvezetői tevékenykedés ellenlére is rá tudták kényszeríteni akaratukat a mezőny egyik legnagyobb esélyesére. Noha legismertebb, és egyik legveszélyesebb játékosuk, Jonathan Pitroipa a hosszabbításban egy állítólagos műesésért benyelt kamu-második-sárgának köszönhetően nem játszhat a döntőben, épp elég fenyegetést fog jelenteni a Ghána ellen gólt szerző, a büntetőpárbajban pedig csapata utolsó tizijét bepanenkázó Aristide Bancé, aki ha megkapja csapattársaitól azt a támogatást, amit Ghána ellen, ismét komoly fenyegetést jelenthet a kapura.

Döntő lesz persze, hogy mit alakít Koné és Rouamba, Burkina két védekező középpályása, akik meggyőző játékukkal a csapat stabilitását adták Ghána ellen, ezúttal viszont nemcsak Sunday Mbával, de a befelé húzódó Victor Mosesszel is fel kell majd venniük a harcot. Kérdés, hogy Mikel mennyire kapcsolódhat majd be melléjük a támadások építésébe, mennyire szabadon mozoghat majd el fegyverhordozója, Onazi mellől, ugyanis Burkina Faso négy támadója kompakt kis egységet alkot, így a tízes pozícióban helyezkedő játékos – valószínűleg Kaboré – kikapcsolása kulcsfontosságú a burkinai támadások hatástalanításához. Amennyiben Elderson, a szuper sasok balhátvédje ügyel majd a ghánai védelmet sakkban tartó Nakoulmára, akkor a pálya közepén Moses behúzódásával emberfölényben lesz Nigéria, ami döntő befolyással lehet a mérkőzés kimenetelére.

A középpályán várható harc miatt rendkívül érdekes és kiélezett döntőre van kilátás, és minden esély megvan arra, hogy ez a meccs is csak a rendes játékidő után dőljön el, a Ghánáétól eltérő felfogásban játszó Nigéria azonban előbb vagy utóbb rá fogja kényszeríteni akaratát a becsületesen küzdő – Burkina Faso azt jelenti, „becsületes emberek országa” – Burkinára.

Tipp: Nigéria–Burkina Faso 2-1 @ 9.75