ANK-bronzmeccs: Ghána újra megpróbálhatja azt, ami nem jött be az elődöntőben


Mali 3.50, döntetlen 3.20, Ghána 2.05
Miután Burkina Faso minden oddszot felrúgva a gyenge minőségű gyep, és  a minősíthetetlen játékvezetés ellenére gyakorlatilag lefocizta, és a büntetőrúgások során le is győzte a négy között a torna legnagyobb esélyesének számító Ghánát, a fekete csillagosok a kisdöntőre készülhetnek, annak ellenére, hogy szinte már beírtuk őket a döntő jegyzőkönyvébe. A meccs pedig a lehető legjobban indult Ghána számára, hiszen korán megszerezték a vezetést, így játszhatták azt az életveszélyes kontrajátékot, amellyel az utóbbi években terrorizálták a nemzetközi mezőnyt. Burkina Fasót viszont ez egyáltalán nem hozta zavarba, és fegyelmezetten fociztak tovább – a fegyelmezettség pedig az Afrika-kupán a kiscsapatok legfőbb és leghatékonyabb fegyvere, és ennek köszönhetően nemcsak kiharcolták a továbbjutást egy olyan játékvezetői teljesítmény ellenére (jogtalanul meg nem adott gól, jogtalan kiállítás), amely a sporinak eltiltást ért, de kicsit talán meg is félemlítették Nigériát, a döntő másik résztvevőjét.

Nigéria ugyanis talán még a vártnál is magabiztosabban verte Malit, köszönhetően annak, hogy Mikel az általunk vártnál is nagyobb fölénnyel uralta a középpályát – nemhogy a pocsékul játszó Sissoko, de a meglepően előretolt szerepkörben, elszigetelten tébláboló Seyou Keita sem tudott felnőni hozzá –, illetve annak, hogy a kontra-szerű játékra berendezkedő Mali elképesztő körülményesen ment át támadásból védekezésbe. Az első félidőben két tudatosan kidolgozott, illetve egy szerencsésen megpattanó szabadrúgásból esett góllal Nigéria gyakorlatilag el is döntötte a meccset, Mali hiába ügyeskedett a második félidőben.

A bronzmeccsen ha nem is döntő tényező, de fontos lehet, hogy a ghánai jobbhátvéd, John Paintsil megsérült, hiszen a védelem baloldaláról felólálkodó Adama Tamboura nemcsak képzett játékos, de egyenesen Mali egyik legveszélyesebbje. A tornát uraló 4-2-3-1/4-3-3 hibrid felállások csatájában pedig szintén fontos lesz, hogy a pálya közepén helyezkedő háromfős alakulatokból melyik tud felülkerekedni a másikon – Malinak az elődöntőhöz képest aktívabban kell foglalkoztatnia Keitát ahhoz, hogy veszélyt jelenthessen Ghánára. Amennyiben azonban nem sikerül rendet rakni a mali középpályán, és Asamoah Gyanék szerzik meg a vezetést, tehát a legvalószínűbb forgatókönyv valósul meg, a jól begyakorolt és életveszélyes kontrajáték segítségével könnyedén növelhetik előnyüket már az első félidőben – ahogyan azt az elődöntőn is szerették volna.

Tipp: Mali–Ghána 1-3 @ 18.00