NHL: Nyugati trónkövetelők


Chicago Blackhawks 12.50 
Ha Nyugati Konferencia, akkor kihagyhatatlan és első helyre kell sorolni a Chicagót, akik már évek óta dominálják a konferenciájukat és a rájátszást is. Az a séma járja az NHL-ben, hogy most nekik kell nyerniük, ugyanis 2013 után 2015-ben is nyertek. Most újra páratlan évben ér véget a szezon szóval, aki hisz ezekben, annak ennyi elég is, hogy őket hozza ki favoritnak.

Ugyanakkor két fontos játékos is távozott a fizetési sapka miatt. Teravainent és Shaw-t is kénytelen volt elengedni a Blackhawks pedig nagyon hasznos és kiváló játékosok, de hát pár évvel ezelőtt inkább megtartották a Patrick Kane – Jonathan Toews párost.

Meglepetésre vagy sem, a Chicago tavaly kiesett az rájátszás első körében a St. Louis ellen. Végre! Mondhatják a Blues drukkerei, hiszen évek óta nem tudták legyűrni Toews-éket playoff párharcban.

A playoff elérése már megszokott a csapattól. Szinte lehetetlen elképzelni nélkülük a nyugati ágat, de ilyen játékosokkal nem is csoda. A Seabrook – Duncan Keith védőpáros az egyik legjobb a ligában. A tavaly újonc Panarin pedig elképesztő szezont futott Kane oldalán. Sokan azt gondolják, hogy csak Kane eszement idényének tudható ez be, de idén fény derülhet a válaszra, hiszen úgy fest Panarin felküzdötte magát az első sorba, míg Kane marad a másodikban.

San José Sharks 15.00
Egy év rájátszás kihagyás után tavaly visszatértek a végső 16 küzdelmébe és az új vezetőedzővel, Peter DeBoer vezérletével a döntőig meneteltek, ahol aztán a Pittsburgh ütötte ki őket hat meccsen.

Szinte az egész csapat együtt maradt, ám mivel egy gyorsabb együttes ellen kaptak ki a döntőben, így kicsit gyorsítottak a sajátjukon is. Az első free agency napon leigazolták Mikkel Boedkert és David Schlemkot. Boedker a liga egyik leggyorsabban korcsolyázó játékosa, aki Couture-ral jól kiegészíthetik egymást a támadósorban, Schlemko pedig pályafutása nagy részét az Arizonában töltötte pechjére, de tavaly leigazolta a New Jersey Devils, ahol eddigi legeredményesebb szezonját futotta, így gyorsan le is csapott rá a Sharks.

Brent Burns a tavalyi Norris Trophy döntős védő visszatér a jégre Vlasiccsal együtt és előbbi a veterán Martinnal alkot majd párost, míg Vlasic a gyorsaságáról híres Justin Braun mellett kötött ki.

Tavaly a Sharks a negyedik legtöbb gólt ütötte a szezon során, ami nem is véletlen olyan csatárokkal, mint Joe Thorton, Pavelski, Couture, Patrik Marleau és Tomas Hertl. Tőlük idén is hasonlóra lehet számítani.

Erősségük, hogy együtt maradt a csapat és kiegészült még pár jó játékossal. Mély a keretük és tehetséges, a kapuban pedig egyenesen szárnyalt Jones a playoffban. Az utolsó 12 évben 11-szer rájátszásba jutott a gárda, így ez idén se lehet kérdés. Az viszont igen, hogy tudnak-e még előrelépni? Hiszen egy lépés még van számukra.


St. Louis Blues 15.00
Akárcsak a Sharksra, rájuk is 15-szörös szorzót adnak egy Stanley kupa győzelemért. Erős alapszakaszt futottak tavaly (107 pont) és ezt nehéz lesz megismételniük idén is. Másodikként futottak be a rájátszásba, ahol legyőzték a mumus Chicagót az első körben, aztán egy hétmeccses párharcban megverték a Dallast, ám a konferenciadöntőben már elbuktak a Cápák ellen.

Érkezett két nagy név David Perron és Nail Yakupov személyében, de a távozók listája talán erősebb. A csapatkapitány David Backes lelépett a Bostonba és otthagyta őket Brouwer, Ott és Brian Elliott is.

Ezekkel a játékosokkal a Blues 2458 NHL meccsnyi tapasztalatot vesztett, ami rendkívül sokat jelenthet. Elő kell lépnie tehát olyan játékosoknak, mint például Ty Rattie és Dimitrij Jaskin. Ők nagyobb szerepet kaphatnak az idei évben.

Valamint fontos lesz Fabbri és Parayko vezetői szerepe, egészen pontosan az, hogyan hatnak majd a fiatalabb játékosokra, de kérdés az is, hogy Allen miképpen fog muzsikálni elsőszámú kapusként a maga 26 évével.

Nehéz lesz pótolni a Backes-ék által hagyott űrt, de valahogy felül kell kerekedniük ezen Tarasenkóéknak, akinek speciel ismét szenzációs szezont kell futnia, ahhoz, hogy versenyben lehessenek a végsőkig. 

Fogadj kiemelt oddson a szezon rajtján!