NHL: hosszú távú tippek a csonka szezonra


A szurkolók legnagyobb örömére és megkönnyebbülésére végre sikerült megyegyeznie a ligának a játékosokkal, így néhány hónapnyi lockoutot követően Scot Beckenbaugh mediátor közbenjárásának köszönhetően megszületett az új kollektív munkaszerződés (CBA), amely legalább nyolc, szerencsés esetben 10 évre biztosítja az NHL jövőjét.

Visszavettek a fizetési sapkából (70,2 millióról 64,3 millió dollárra), a legjobban kereső játékos legföljebb másfélszer annyi zsetont tolhat haza, mint a legcsóróbb, 50-50%-ban állapodtak meg a tulajok és játékosok közötti bevételmegosztásra vonatkozólag, és fontos, hogy változtak a draft szabályai: az 1/1-es húzás jogát minden csapat megszerezheti, aki nem jutott be a playoffba – nem úgy súlyozva, mint az NBA-ben, de nem is lesz lehetőség olyan „Suck for Luck”-szerű gusztustalankodásra, mint amilyet az Indianapolis Colts mutatott be az NFL-ben 2011-ben.

A 48 meccses csonka alapszakasz a hétvégén kezdetét is vette (az olyan sallangok idén elmaradnak, mint amilyenek a Winter Classics vagy az All Star-gála), és már minden csapat bemutatkozott – a címvédő Los Angeles Kings például hazai pályán kapott egy jókora sallert a három évvel ezelőtti bajnok Chicago Blackhawkstól. A Kingsnél sikerült egyben tartani a bajnokcsapatot és a vezetőségben is minden a legnagyobb rendben, nem véletlen, hogy idén is az esélyesek közé tartoznak: a címvédés 12.00-szeres pénzt ér, a Csendes-óceáni csoportban pedig természetesen ők a favoritok, 2.05-ért adják a divízógyőzelmet, a nyugati konferencia bajnoki címére pedig a második legalacsonyabb oddsszal, 6.00-tal pályáznak.

Ha már említettük a Chicagót, mindenképpen ki kell térnünk a Central Divisionre, amely a legszorosabbnak ígérkezik a ligában. A tavaly remekül szereplő, sokak által a nyugati konferencia első helyére várt St. Louis Blues bajnoki címét a címvédővel megegyező oddsszal lehet megtenni (12.00), divíziógyőzelmük azonban többet fizet, mint a Stanley-kupára esélytelenebbnek tűnő (14.00) Blackhawks diadala a csoportban: Chicago 2.80, St. Louis 3.00, ráadásul ott van még a kiszámíthatatlannak tűnő Detroit is (3.60). A Chicago és a St. Louis konferencia-győzelme egyaránt hétszeres pénzt ér, míg amennyiben a Detroit igázná le nyugatot, az 8.50-szer hozza vissza a befektetést.

Nyugaton a Vancouver Canucks tűnik a legerősebbnek, az ő konferencia-győzemük 5.75-szörös pénzt és a csoportjukból is ők emelkednek ki leginkább az egész NHL-ben, mindössze 1.75-szörös nyereményt hozna, ha behúznák az Északnyugati divíziót. A már-már veteránnak számító gerinc – a Sedin-ikrek például, akik véletlenül egyidősek, 32 évesek múltak szeptemberben – gyakorlatilag változatlan a tavalyi szezonhoz képest, és noha hosszú távra már nem lehet tervezni ezzel a kerettel, idén még bármire képesek lehetnek, így nem meglepő, hogy a Stanley-kupára is őket tartják a harmadik legesélyesebbnek 11.00-es oddsszal.

A liga súlypontja persze az Atlanti-óceán partján található. A kettes számú favorittal, a Pittsburgh Penguinsszel kapcsolatban pedig mindig azokat a kérdéseket kell feltennünk, hogy a világ legjobb játékosa egészséges-e, és az is marad-e a szezon folyamán. Ha mindkettőre igen a válasz, akkor a Penguins harcban lehet a bajnoki címért – és mivel Sidney Crosbynak jelenleg kutya baja ezért indokolt is, hogy mindössze 8.00-szoros pénzt fizet a Pittsburgh bajnoki címe – viszont, ha az újskót hokifenomén kiesik, akkor aligha érhet oda csapata a végén. Az Atlanti divízióban mindenesetre favoritnak számítanak, csoportgyőzelmük mindössze 2.25-szörös pénzt hoz a konyhára, és a keleti konferencia megnyerését is ők várhatják a legjobb esélyekkel: 3.75-ös oddsszal adják a főcsoportgyőzelmüket.

A másik nagyágyú is az Atlanti divízióban játszik, mégpedig a nyáron tovább erősödő, és így már valódi szupernehézsúlyú sztárcsapattá, na meg a bajnoki cím első számú várományosává előlépő New York Rangers. Rick Nash megszerzése az egész nyár legnagyobb igazolása volt, de az a helyzet, hogy New Yorkban a negyedik sor sem csak a tűzifa aprítására alkalmas játékosokból áll, így nem csoda, hogy ők számítanak az idei szezon első számú esélyeseinek: bajnoki címük 7.00-szeres pénzt fizet – más kérdés, hogy a divízió (3.00) és a konferencia (5.25) megnyerésére jelenleg csak a második legalacsonyabb oddsszal pályáznak.

Tipp: a Los Angeles Kings, a Vancouver Canucks, a St. Louis Blues és a New York Rangers is csoportja élén végez @ 32.29