NHL-döntő: 34 éve nem volt ilyen


Chicago Blackhawks 1.70, Boston Bruins 2.10
Szinte még mindig nem tértünk magunkhoz abból a sokkból, amit az okozott, hogy a Boston Bruins úgy vágta ki a Pittsburghöt a főcsoport-döntőből, mint macskát barnázni – no, nem azért, mert Pittsburghbe húzna (az egyébként juharlevél alakú) szívünk, és nem is azért, mert komolyan gondoltuk, amikor Crosbyékat tettük meg győztesnek, hanem egyszerűen azért, mert ez milyen volt már? A favoritot nem szokták csak úgy félresöpörni, ráadásul a Penguinsszel ez a csúfság utoljára 1979-ben fordult elő – akkor is a Bruins volt a tettes, és érdekes, hogy akkor a Penguinsben a pályán volt az a Colin Campbell, akinek fia Gregory Campbell, aki amellett, hogy anyai ágon magyar, a napokban lett az új Chuck Norris azzal, hogy törött lábbal is a jégen maradt védekezni a csere végéig.

Szóval ez a mentalitás és hősiesség is kellett ahhoz, hogy a Pittsburgh ilyen módon essen ki – mert egy söprés is védhető lenne hosszabbításos meccsekkel meg 5–4-ekkel, de itt a Penguins összesen két gólt ütött a négy meccsen. Szánalmas. Ilyen csak három alkalommal fordult elő az NHL történetében, olyan pedig, hogy egy csapat egy ütött góllal essen ki, csak a Minnesota Wildnak sikerült 2003-ban a Mighty Ducks ellen. Hagyjuk is szerencsétlen Pittsburgh-öt, annál is inkább, mivel a Chicago Blackhawks a címvédő Los Angeles Kings ellen az ötödik meccsen kétszeri hosszabbításban kiharcolt győzelmével összejött a döntő az Original Six (az a hat csapat, amely az 1967-es expanziót megelőzően alkotta a ligát) két csapata között, amelyre szintén nem volt példa 1979 (Montreal Canadiens–New York Rangers 4–1) óta.

Szinte hihetetlen, de a Chicago Blackhawks és a Boston Bruins még sosem játszott egymással a Stanley-kupáért, pedig 1926 óta bármikor összejöhetett volna ez a párosítás a döntőben. A Boston hetedszer próbálja meg elhódítani a trófeát, amelyért 120 éve küzdenek csapatok Észak-Amerikában, míg a Chicagónak ez lenne az ötödik győzelme. Mivel az idei alapszakaszt gyakorlatilag megfelezte a lockout, legutóbb 2011 őszén találkozott egymással a két csapat, akkor a címvédő Boston szétlövésben nyert hazai pályán az azt megelőző évben diadalmaskodó Chicago ellen. Ezúttal viszont a Blackhawks a párharc esélyese, az a társaság, amely a csonkolt alapszakaszt és a rájátszást együttvéve a legmeggyőzőbb volt az idei szezonban.

Ha az esélyesség, illetve a hazai pálya előnye az egyik oldalon, akkor a lendület a másikon – mely csapaton ne dobna egy hatalmasat a favoritnak, a liga legjobbjának kikiáltott Pittsburgh Penguins tükörsima kiverése? Ez elég erősen emlékeztet az idei Bayern–Barcelona párharcra, pláne, ha az első két meccs eredményeit vesszük figyelembe (3–0, 6–1) – azt leszámítva, hogy ennek bekövetkeztét talán kevesebben sejtették, mint a Barca kudarcát. Kétségtelen, hogy a két magasan a legjobb formában lévő csapat találkozik a döntőben – maga a jégkorong, mint sport az NHL lebonyolításával együtt azért általában ezt az eredményt szokta hozni –, úgyhogy joggal várjuk el, hogy az NHL legszebb hagyományainak megfelelő, az első bulitól az utolsóig tartó kőkemény harcot hoz majd ez a párosítás.

Az oddszokra pillantva rögtön látjuk, hogy a söprés tűnik a leginkább valószínűtlen forgatókönyvnek (Chicago @ 12.00, Boston @ 16.00), míg bármely csapat 4–3-as sikere már jóval kisebb pénzt fizet (Chicago @ 5.10, Boston @ 5.40). Jó lenne hét meccsen át élvezni a döntőt, és mivel a hatodik meccs Bostonban lesz, úgy érezzük, hogy ez minden további nélkül működhet is.

Tipp: Chicago Blackhawks 4–3 eredménnyel nyer @ 5.10

Csütörtök és vasárnap hajnalban lesz az első két meccs Chicagóban, majd jövő héten kedd és csütörtök hajnalban folytatódik a csata Bostonban – ha szükséges, a további meccsekre is marad a vasárnap-kedd-csütörtök ritmus, minden találkozó hajnali kettőkor kezdődik.