NHL: Bajnokok csatája a döntőért


Egyáltalán nem mondhatjuk, hogy az NHL csapatai elkomolytalankodták vagy lazára vették volna a lockout miatt csonkára sikerült 2012/13-as szezont, hiszen a főcsoport-döntőkbe a legutóbbi négy kiírás győztese jutott be, nyugaton ugyanis Chicago Blackhawks–Los Angeles Kings finálét rendeznek, míg keleten a Pittsburgh Penguins és a Boston Bruins csap össze.

Noha a szezon kezdetén leadott szelvényünkön a csoportgyőztesek közül csak a Vancouver Canucks sikerét találtuk el, legalább akkora luftot nem ütöttünk, hogy a négy csoportgyőztes, amelyet megtippeltünk, ne jusson be a playoffba, ugyanis a Blues, a Kings és a Rangers is továbbment divíziójából – nos, azért, hogy a New York-iakat csoportgyőztesnek vettük, nem dicsérjük meg magunkat, de persze az sem véletlen, hogy vezetőedzőjük, az első számú bűnbaknak kikiáltott John Tortorella ezen a héten már repült is.

Ugyanakkor a következő, március végén kilőtt posztunkban már sokkal tisztábban láttunk, és 6.75-ös szorzóért meg is tettük bajnoknak a Pittsburgh Penguinst, amely azóta is nagyon meggyőzően menetel, és ennek köszönhetően – nem csak azért, mert ők a legszimpatikusabbak számunkra ebből a négyesből – továbbra is őket tartjuk a Stanley-kupa első számú esélyeseinek, most 2.50-szeres pénzt fizet a bajnoki címük.

A végső győzelemre a második legesélyesebb a legjobb nyugati csapatként rájátszásba jutó Chicago Blackhawks, amely a hetedik mérkőzés hosszabbításában tudta legyőzni a Detroit Red Wingst, vagyis a leginkább megizzadt azért, hogy az elődöntőben lehessen. Hasonlóan szoros volt a címvédő Kings San José Sharks elleni csatája, amely bár az elején jóval simábbnak tűnt, a cápák végül összeszedték magukat, és kiharcolták a hetedik meccset.

A keleti konferencia viszont sokkal simábban alakult, hiszen a Penguins és a Boston Bruins is 4–1-gyel jutott a főcsoport-döntőbe – ez a két csapat egyébként magasan kiemelkedett keleten, tehát abszolút jogos, hogy ők vívják egymás ellen a finálét. Az alapszakaszban mindhárom meccsüket a Pittsburgh nyerte, és amennyiben Crosbyék formájában nem következik be hanyatlás, akkor csak az a kérdés, hogy hány meccsen gyűrik le a Bruinst, illetve, hogy melyik meccsen ki védjen (Fleury formáját döntő faktornak éreztük még korábban, de azóta a szenzációsan játszó Vokoun kiszorította a ketrecből).

Nyugaton kiegyenlítettebb a dolog, ugyanis a playoffban 1974 óta először találkozó csapatok három egymás elleni alapszakaszbeli meccséből egyet meg tudott nyerni a Kings, ráadásul éppen a Blackhawks otthonában – az egyébként egy 4–5-ös thriller volt –, és ez éppen a legutóbbi egymás elleni találkozójuk volt. Egyébként lövések és emberelőnyös gólok tekintetében is egyenlő volt a párharcuk azon a három meccsen, annak ellenére, hogy a Chicago nagyon simán, 5–2-re tudott nyerni az szezonnyitón a Staples centerben. A két alakulat pillanatnyi formáját és tapasztalatát tekintve kiegyenlítettnek tűnik ez a párosítás, tehát készülhetünk a hétmeccses küzdelemre, viszont a a Blackhawks az alapszakasz legjobb csapataként élvezi a hazai jég előnyét, és ez végül döntő tényezőnek bizonyul majd.

Szombat este kezdődik a műsor, magyar idő szerint 11-kor indul a nyugati, és vasárnap hajnali kettőkor a keleti döntő.

Oddszok a végső győzelemre: Pittsburgh Penguins @ 2.50, Chicago Blackhawks @ 3.25, Los Angeles Kings 4.75, Boston Bruins @ 5.25

Aki nem hallgatott ránk márciusban, az hallgasson most (vagy hallgasson el örökre...)

Tipp 1: NHL 2012/2013 bajnok Pittsburgh Penguins @ 6.75

Tipp 2: a Chicago Blackhawks és a Pittsburgh Penguins jut a döntőbe @ 2.25