NHL: akkor idén már tényleg behúzza a Pittsburgh?


Mivel óvatosak vagyunk, meg gonoszak is, megvártuk, hogy ténylegesen elrajtoljon az NHL 2013/14-es szezonja, mielőtt bármiféle fejtegetésekbe bocsájtkoznánk az új csoportbeosztásokról, szabályokról, illetve az esélyekről, de miután a liga természetesen gond nélkül beindult, és a figyelmünket se vonja el a Bajnokok Ligája, most alaposan megnézzük, mit érdemes mindenképp tudni a tengerentúli profi jégkorong-liga 97. szezonjáról.

Március közepén már szóltunk róla, hogy ésszerűsítik az NHL csoportbeosztását, többek között azért, hogy a Winnipeg Jetsnek ne kelljen folyamatosan a tundráról ingáznia a keleti parti városokba – már ezért megérte elvinni a Thrasherst Atlantából –, de most, az új szezon legelején azért még ventünk egy pillantást az egyelőre még szokatlan, de sokkal egyszerűbb és racionálisabb szisztémára.

A Kelet-Nyugat felosztás a konferenciák tekintetében megmaradt, az összetételük is csak annyiban változott, hogy a Winnipeg most már a nyugathoz tartozik, míg a Columbus Blue Jackets és a Detroit Red Wings keleten játszik. A két konferenciában a három-három helyett két-két divízió lesz, és ezek is földrajzi alapon állnak össze, keleten a Metropolitan Division a New York–Philadelphia tengely mentén és környékén székelő csapatokat gyűjti, míg az Atlanti a többieket, akik ebből kimaradtak, vagyis a keleti kanadai csapatok mellett a két floridai franchise, illetve a Detroit Red Wings, a Buffalo Sabres és a Boston Bruins alkotja majd ezt az elég kemény csoportot (bár, melyik nem lesz az?).

Nyugaton a Central Divisionben van mindenki a centrális időzónából (Keleti parti -1), vagyis Chicagótól és Nasheville-től nyugatra, kiegészülve a Colorado Avalanche-csel. A többiek pedig értelemszerűen a Pacific (csendes-óceáni) csoportba kerültek. A keleti divíziók nyolc-, a nyugatiak hétcsapatosak lesznek, a sorsolást tekintve pedig fontos változás, hogy mindenki mindenkivel játszik oda-vissza legalább egyszer. A rájátszásban idén is 16 alakulat vesz majd részt, a divíziók első három helyezettjeihez mindkét főcsoportból két-két wild-card csapat fog csatlakozni.

Az idei szezonban nem lesz All-Star meccs, helyette a Szocsiban megrendezésre kerülő Téli Olimpiára küldik majd el a csapatok a legjobbjaikat, vagyis februárban bő két hétre szünetel majd a liga. Apróbb szabályváltozások is vannak, pl. minden idén draftolt játékosnak már kötelező lesz a műanyag vizor, a betűrődő mezeket vagy ha valaki nem öltözik fel rendesen, két perces kiállítással díjazzák, ahogyan az is kap egy extra kétpercest az ötperces nagybüntetés mellé, aki bunyó előtt leveszi a sisakját. A kapuk sekélyebbek, a kapusok lábvédői kisebbek lettek – utóbbi törvényszerűen több gólhoz vezet majd.

A legfontosabb módosítás a tilos felszabadítás hybrid változatának bevezetése. Az NHL szabályai szerint eddig a tilos felszabadításra lőtt korongot egy védőnek érintenie kellett ahhoz, hogy a játékvezető befújja a szabálytalanságot, ezt követően viszont elég lesz, ha a védő elsőként korcsolyázik át a bulipont vonalán a korong felé, és a spori máris fúj – így valamelyest csökkententehtik a palánknál történő ütközéseket, de továbbra is lesz lehetősége a felszabadító csapatnak játékban tartani a korongot, nem úgy, mint Európában. Rosszul sikerült, de egyébként elérhető átadásnál a játékvezetők nem fognak tilos felszabadítást ítélni.

Miután áttekintettük a fontosabb változásokat, térjünk rá az esélyekre! Keleten természetesen a Pittsburgh Penguins a favorit a konferenciagyőzelemre, azaz a Stanley-kupa döntőjére (@ 3.85), és mellettük még a tavasszal már odáig eljutó Boston Bruins (@ 5.75) számít igazán esélyesnek. Mögöttük tömött sorokban jönnek azok az alakulatok, akiknek a döntőbeli szereplésétől nem dobnánk hátast, de azért lenne akkora meglepetés, hogy tízszeres pénz fölött fizessen (NY Rangers, Detroit, Toronto, Montreal, Ottawa, NY Islanders, Washington, Philadelphia), tehát mindenképpen keményebbnek ígérkezik a népesebb Keleti Főcsoport.

Nyugaton a címvédő Chicago Blackhawks az első számú jelölt a Föcsoport-győzelemre (@ 3.50), és mellette még mindenképp érdemes említeni az esélyesek között a Los Angeles Kings (@ 6.00) és a St. Louis Blues (@ 6.50) csapatát, és a Vancouver Canucksot (@ 8.50) sem szabad leírni. Őket egy szűkebb derékhad követi (San José, Anaheim, Minnesota, Edmonton), az oddszok pedig hasonlóan alakulnak azon sejtésünkhöz, miszerint nyugaton a pacifikus, keleten pedig az atlanti csoport lesz majd az erősebb.

A bajnoki cím szempontjából a Pittsburgh és a Chicago egyformán esélyes az oddsz alapján (@ 7.75), a Boston (@ 10.00) és a Los Angeles (@ 12.50) mindenképpen említést érdemel, tehát elsősorban idén is az elmúlt öt év bajnokaival érdemes számolnunk, de azért az sem árt, ha fél szemmel az olyan csapatokat figyeljük, mint a St. Louis, a NY Rangers, a Vancouver, a Detroit, a Toronto vagy a San José. A legnagyobb outsider a Florida Panthers, akiknek a bajnoki címe 150.00-szeres pénzt fizetne.

Tavaly a csonka szezon elején a Penguinsre tettünk, és bár a Boston akkor megakadályozta Crosbyék döntőbe jutását, idén talán ez már nem fog sikerülni.

Tipp: a 2013/14-es NHL-szezon győztese a Pittsburgh Penguins @ 7.75