Keleti rivalizálás


NY Rangers2.08  döntetlen3.95  Detroit Red Wings3.15
Csalódást keltő rájátszást nyújtott drukkereinek a Rangers tavaly, mikor a keleti ág első körében kiesett a Pittsburgh ellen. Erősítettek is a kereten egy keveset. Például érkezett Mika Zibanejad, aki egyből a második sor centereként kezdett aztán az utolsó meccsen már felkerült az elsőbe, Stepant leszorítva a második sorba. Az érkezők között találjuk még Buchnevichet és Jimmy Vesey-t is, akik segíthetnek a New Yorki alakulatnak.

Távozók is voltak viszont, méghozzá nagy nevek. Ami a leginkább fájhat az, hogy Derick Brassardot adták az Ottawának Zibanejadért és Erik Staal is elhagyta a klubot, de a védelemből is hiányozni fog Dan Boyle és Keith Yandle.

A Rangers még mindig a liga egyik legjobb kapusát tudhatja a sorai között, aki nem más, mint Henrik Lundqvist. Nagy szerepe lesz az idei menetelésben a svéd veteránnak. Boyle és Moore távozásával ő lett a legidősebb a csapaton belül a 34 évével. Tehát fiatalított is a New York, ami ráfért a gárdára. Ugyanakkor, ha a védők fejében pedig nem tesznek rendet, akkor gond lehet még a legjobb nyolcba jutással, hiszen tavaly is rengeteg korongot hagytak el a kék vonalukon belül és ezt gyakran meg is büntetette az éppen aktuális ellenfél.

A Detroit a tavalyi playoff első körében zúgott ki egy ötmeccses Tampa elleni párharcban. A keleti legjobb nyolc utolsó helyét csípték el, ami életben tartotta rájátszásba jutási rekordjukat.

Borzalmas veszteség, hogy Pavel Datsyuk abbahagyta a korongozást az NHL-ben és emellé még Brad Richards és Kyle Quincey is a távozás mellett döntött. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen jól erősített a Red Wings és Thomas Vanek, illetve Steve Ott hatalmas segítség lehet számukra idén. Nem beszélve Frans Nielsenről, aki az első sor centere lesz.

Hogy miért érhetik el a playoffot? Mert mindig elérik. Valahogy mindig becsúsznak valamelyik rájátszást érő helyre. Most már segítségükre lesz Nielsen is, aki rengeteg szétlövéses párharcban dominált már. Plusz, ami még mellettük szólhat idén, az a tapasztalat, ugyanis fiatal a csapatuk, de plusz egy évvel öregebbek és tapasztaltabbak lettek.

A Rangerst is meglephetik, holott döcögősen indult számukra a szezon a két vereség és egy győzelemmel.

Tipp: Döntetlen vagy vendég 1.73


Winnipeg Jets2.20  döntetlen4.05  Toronto Maple Leafs2.85
A Winnipeg 2015-ben sikeresen kvalifikálta magát a rájátszásba, míg tavaly elmaradva egy évvel azelőtti teljesítményüktől, 21 ponttal kevesebbet gyűjtöttek és a legalján végeztek divíziójuknak.

Beáldozták szezonjukat a fiataljaikért. Ráadásul a drafton is hatalmasat húztak a Jetsnél, ugyanis a második pick már az övék volt és a finn szélvészt, Patrick Laine-t választották, aki már a vb-n is letette névjegyét.

Új kapitányt választottak Blake Wheeler személyében, aki tavaly 78 pontot gyártott, ami a hatodik legtöbb volt a ligában.

Ami talán hátrányuk lehet az a kapusposzt. Ott még mindig elég tapasztalatlan elsőszámújuk van, Hellebuyck jóvoltából. Viszont lehet, hogy jó szezont futnak majd és a friss igazolásokkal, valamint Laine-el is kiegészülő veteránokkal is rendelkező csapat akár elérheti a legjobb nyolc hely valamelyikét is nyugaton.

A Winnipegnél csak egy csapat tudott jobbat húzni a drafton, az pedig a Toronto volt, akik Auston Matthewst hozták el az első választásuk során. Ezt Matthews alighanem meghálálja majd, sőt! A srác az első NHL szezonjának első alapszakasz meccsén négy gólt vágott az Ottawának és bár kikaptak, elmondhatja magáról, hogy ilyet még soha senki nem csinált csak ő.

Matthews mellett még érkezett Matt Martin, Polak, Zaitsev és a kapuba ketten is: Frederik Andersen és Jhonas Enroth. Viszont jó pár távozó is volt a csapatnál, bár az aligha gond egy tavaly még tök utolsó együttesnél.

A Toronto újjáépít már egy ideje, és Matthews-t szánják alappillérnek. A scoutok már a draft előtt kimondták, hogy generációjának egyik, ha nem legnagyobb tehetsége a fiú. Szóval úgy fest, pár éven belül újra régi fényében tündökölhet a Maple Leafs. Ehhez persze még sok téren kell fejlődnie a csapatnak, de Babcock kezében nincs rossz helyen a gárda. Idén még valószínűleg nem fognak csodát tenni, de már most várhatunk 2-3 hely előrelépést a konferenciájukban.

Tipp: Matthews pontot szerez 1.82