Déja vu Keleten: Újra egymásnak feszül a Caps és a Penguins


Washington Capitals–Pittsburgh Penguins
Megint összecsap a keleti konferencia két legjobb együttese. A Caps az első kiemelt, így ők vannak pályaelőnyben, de a Penguins a második és tavaly is ez volt a forgatókönyv – annak tudjuk mi lett a vége. A Penguins 4-2-vel búcsúztatta az előző évben is szenzációsan játszó fővárosiakat.

De térjünk vissza a jelenbe. Az első fordulóban a Capitals nehézkesen, de végül ki tudta ejteni a Torontót egy hatmeccses párharcban, míg a Penguins a Columbuson ment át sima 4-1-el.

Az alapszakaszban négyszer találkozott egymással a két csapat és 2-2-re végeztek. A legőrültebb találkozójuk egyértelműen az volt, amikor január közepén játszottak egy 7-7-re végződő meccset, majd Conor Sheary hosszabbításos góljával a Pingvinek nyertek.

Egy újabb fejezet íródott a Crosby vs. Ovechkin könyvekbe: a média mindig erre a párharcra húzza fel ennek a két csapatnak az egymás elleni találkozóit, hiszen egyértelműen a legjobbak közé tartozik ez a két játékos. Ám az orosznak idén halványabb szezonja volt, míg Crosby 44 góllal gólkirály lett és összesen 89 pontot termelt, amivel második lett Connor McDavid után az alapszakasz kanadai táblázatán.

A kapuban is két remek hálóőr áll majd. Holtby az alapszakasz legjobbja lett, szóval a Pittsburghnek meg kell majd szenvednie a gólokért, de a vendégek oldalán is helyreállt a rend, mert visszakerült Marc-André Fleury a kapuba és elég jó volt a teljesítménye, ahhoz, hogy ott is ragadjon.

Hiányzók vannak mind a két oldalon, de amíg a Washingtonnál csak egy, addig a Penguins sérültlistáján öten vannak és ebből kettő nagyon fájó lehet, Letang és Kunitz személyében. Bár utóbbi már elkezdett edzeni, így hamarosan visszatérhet. 

A Capitalsnál előlépett TJ Oshie és Justin Williams is, ők ketten kiugróan jól teljesítenek az alapszakaszhoz képest, Backstromtől pedig ott is megszokhattuk ezt. Viszont a Pittsuburghnél Malkin már 11 pontot termelt, mindössze öt találkozón. Elképesztő formában vannak a Pingvinek ismét, és nagyon meg kell szenvednie Ovechkinéknek, ha idén túl akarnak rajtuk jutni.

Tipp: Ovechkin gól 2.33


Ottawa Senators–New York Rangers
Ezt a párharcot is rá lehet húzni két játékosra, mégpedig a Derrick Brassard, Mike Zibanejad duóra, akiket egymásért cserélt el a két klub egy éve. Zibanejad az alapszakasz során 37 pontot gyűjtött, míg Brassard 39-et. Ha csak ennyi információnk van, azt hihetjük, hogy nem igazán érte meg a Rangersnek elcserélnie Brassardot, de tudni kell még azt is, hogy Zibanejadnak volt egy lábtörése a szezon során és 25 meccset ki kellett hagynia, ezzel szemben Brassard a 82-ből 81-szer pályára lépett.

A kapusok közti csatát egyértelműen Lundqvist nyeri, a Rangers hálóőre majd’ 95%-kal véd, míg Anderson esetében ez a mutató 92%. A svéd hálóőr 1,47 gólt kap meccsenként, míg az ottawai ellenfele 1,94-et.

Pár érdekesség még a párharchoz: Kreider és Miller közösen 50 gólt ütött az alapszakaszban, de rájátszásban még nem találtak kapuba. Viszont van, aki megtáltosodott – miután Bobby Ryan 13-at ütött a playoffig 62 találkozón, elérkezett a Boston elleni párharc és vágott négyet.

A Rangers a Montrealt búcsúztatta az első körben, de ilyen emberelőnyös játékkal még egy kört nem fognak menni az szinte borítékolható. Mindössze 6,7%-kát tudták gólra váltani előnyeiknek. Ezen javítaniuk kell, pláne, hogy az Ottawa az egyik legkevesebb lövést engedi az ellenfeleinek.

Tipp: Mindkét csapat legalább két gólt szerez – Igen 1.87