Címvédésre készül a Pittsburgh


Pittsburgh Penguins–Nashville Predators
A pályaelőnnyel rendelkező Pittsburgh címvédésre készül – tavaly ugye ők hódították el a trófeát a San José Sharks elleni döntőben. Sikerük esetén ők lennének az első duplázó csapat a fizetési-sapka érában. Utoljára ugyanis a Detroit Red Wings tudta megvédeni a bajnoki címét még 1998-ban.

Ha viszont a Nashville behúzza a döntőt, abban az esetben a franchise első Stanley győzelmét ünnepelhetnék. Valamint ők lennének az első olyan csapat, amely a rájátszás 16. kiemeltjeként tud diadalmaskodni. Ez nem lehetetlen, hiszen nagyon összeállt a védelem a Predatorsnál P.K. Subban és Roman Josi vezérletével, míg a pittsburghi defense kicsit lyukas, de főleg a hátsó sor legjobbja, Kris Letang helye tátong. Tehát a védelem erősebb a Nashville oldalán, viszont a támadósor már a másik irányba dönti a párharcot.

A Pittsburghnek ugyanis van két franchise centere is a keretben, Sidney Crosby és Evgeny Malkin, akik igazi jégkorong zsenik és bármikor tudnak villanni egyet, hogy eldöntsenek egy találkozót, plusz a rájátszásban mindig vannak emberek, akik fel tudnak melléjük nőni. Ilyen például Jake Guentzel, aki már 9 gólnál jár a playoffban. Malkin viszont így is vezeti a kanadai táblázatot 24 ponttal már. Jó esély van rá, hogy nem áll le a döntő párharcban se és ő szerzi a legtöbb gólt a sorozatban 1.65.

A Nashville támadósora szerényebb erőt képvisel, főleg, hogy a kezdőcenterük Ryan Johansen kihagyni kényszerül a rájátszás hátralévő részét, de azért náluk is van bőven veszélyes játékos. Az egyik legjobbjuk Filip Forsberg, aki nyolc gólnál és hét asszisztnál jár.

Na, de mi a helyzet kapusposzton? Egyik csapat se lenne itt, ha a kapusaik nem úgy teljesítenek, ahogy. A Pittsburghnél két nagyon jó hálóőr is van: a playoff első mérkőzése előtti bemelegítésnél megsérült Matt Murray, úgyhogy Marc-André Fleury ugrott be a helyére. A Pens neki köszönheti a Washington elleni újabb diadalt. Aztán visszatették Murrayt a kezdőbe és négy meccsen összehozott egy 94,6%-os teljesítményt.

A túloldalon a liga legjobb formában lévő kapusa található Pekka Rinne személyében, aki 16 mérkőzésen 94,1%-át védte a lövéseknek és csupán 1,7 gólt kapott meccsenként.

A főedzők is a legjobbak közé sorolhatók. Mike Sullivan nem véletlen van a duplázás küszöbén a Pittsburghel. Remekül tudta menedzselni a sérüléseket idén és tavaszra igazán berobbant a Penguins. A Predatorsnál meg egy jövőbeli Hall of Famer található Peter Laviolette személyében. 2006-ban Stanleyt nyert a Carolinával, 2010-ben pedig döntőbe vezette a Philadelphiát, most meg a Nashville-t. Az NHL történelmében ő mindössze a negyedik olyan edző, aki három csapattal is döntőbe tudott jutni.

Nagyon gyors és a jégkorong lehető legmagasabb szintjét képviselő csapatok játszanak majd egymással  legalább négy találkozót. Nagy csata várható a pittsburghi támadók és a Predators hálóőre között. Ha Rinne lehúzva tartja a rolót, ahogy eddig, akkor a Nashville megszerezheti történelme első bajnoki címét.

Tipp: A Penguins 4-3 arányban nyeri a sorozatot 5.25