Átszabták az NHL-t, a Pittsbugh a favoritunk


A napokban egy lélegzetvételre megállt mindenki, akit érdekel az NHL, ugyanis nemrég nyilvánosságra hozták a liga átalakítását – miután az Atlanta Thrashersből Winnipeg Jets lett, halaszthatatlanná vált a földrajzi szempontokat, illetve az időzónákat figyelembe vevő új beosztás. A keleti és nyugati főcsoportok jövőre is megmaradnak, és ezeken belül két-két, tehát összesen négy divízió lesz, nyugaton 7-7, keleten 8-8 csapattal. A Detroit és a Columbus keletre lesz beosztva, míg a Winnipeg értelemszerűen nyugatra. A négy divíziónak még nincs neve, de földrajzi szempontból nyugaton lesz egy csendes-óceáni (ha úgy tetszik, pacifikus) és egy középnyugati, míg keleten egy centrális, és egy észak-déli. Ez nagyjából azt jelenti, hogy csak a floridai csapatok szívnak – valakinek muszáj volt –, őket ugyanis a tó környéki és kanadai csapatokkal és a Bostonnal rakták egy kupacba, a többiek földrajzi elhelyezkedés szerint értelemszerűen nyerik majd el a helyüket.

Az új beosztás pozitívuma, hogy mindenki mindenkivel játszik majd legalább kétszer, így a szurkolók hazai pályán is megnézhetik az összes ellenfelet. A csoportokból a három első majd automatikus playoff-részvételhez, és rajtuk kívül a két legjobb pontszámmal álló alakulat találkozhat a csoportgyőztesekkel wild card-csapatként. A liga és a szurkolók nagy része is elégedett az átalakítással, a Dallas Stars talán a legnagyobb nyertes, mivel ők jelenleg a csendes-óceáni csoportba vannak beosztva, és rendszeresen két időzónával odébb található csapatokhoz kell látogatniuk, a váltás után viszont a hozzájuk földrajzilag, illetve időzónákat tekintve legközelebb fekvő együttesekkel találkoznak majd a legtöbbször. A Detroit Red Wings is jól járt ebből a szempontból viszont megkapták többek között a Montrealt, a Bostont, a Torontót és az Ottawát, aminek talán a semlegesek örülnek a legjobban, hiszen ez elég színvonalas együttállás lesz.

Na, de térjünk vissza a jelenbe, ahol két hónapnyi játékot követően már nem a New York Rangers, hanem az elképesztően erős teljesítményt mutató, ligaelső Chicago Blackhawks a legesélyesebb a Stanley-kupa elhódítására, 5.50-es oddsszal lehet megjátszani őket. Őket követi a keleti hármas, értelemszerűen a konferenciát vezető, tízmeccses győzelmi sorozattal rendelkező Pittsburgh-gel az élen, akik a rajtnál is a második legesélyesebbnek tűntek a bajnoki címre, jelenleg 6.75-es szorzóval lehet rájuk fogadni. 2011 bajnoka, a Boston Bruins 9.00-szeres pénzt fizet, míg a rájátszásba jutásért küzdő, jelenleg rájátszást érő helyen álló New York Rangers végső győzelmét már csak 11.00-es oddsszal adják. A Montreal (20.00) és a Winnipeg (75.00) is meglepően jó formában van, a szezon előtt nem gondoltuk volna, hogy talán könnyedén juthatnak a rájátszásba, de még náluk is erősebb az Anaheim Ducks, akiket szintén nem említettünk az esélyesek között, de a közelmúltban mutatott játékukkal már titkos esélyessé léptek elő – Stanley-kupa győzelmük 12.50-szeres pénzt fizet.

Habár a Ducks szorzója csábító, a Montrealé elgondolkodtató, a Winnipegé pedig ábrándozásra készteti az embert, de úgy tűnik, hogy amennyiben Sydney Crosby és Marc-André Fleury továbbra is ilyen formában játszik, akkor a Penguins 2009 után újra bajnoki címet ünnepelhet.

Tipp: NHL 2012/2013 bajnok Pittsburgh Penguins @ 6.75