Tizennégy dolog, amit tudnod kéne a Super Bowlal kapcsolatban, de soha nem merted megkérdezni


1 A vasárnapi (magyar idő szerint hétfő hajnali) Super Bowl sorrendben a 49. Na de mit érdemes tudni erről a számról? Az Arsenal egyszer 49 mérkőzésen keresztül veretlen tudott maradni a Premier League-ben (2003. május-2004. október), továbbá a San Francisco 49ers az 1849-es kaliforniai aranyláz után kapta a nevét, bár ők most nem lépnek majd pályára.

Arsenal v Leicester City : News Photo

 

2 Idén a New England Patriots és a Seattle Seahawks küzd majd egymással a végső győzelemért. Zsinórban ez a második olyan szezon, amikor a két konferenciagyőztes lép pályára, ugyanakkor az elmúlt 21 évben csupán háromszor fordult ez elő.

Seattle Seahawks Victory Parade : News Photo

 

3 A tavalyi győztes Seahawks idén is döntőbe jutott; egyetlen csapat sem nyert egymás után két Super Bowlt a Patriots 2004-es és 2005-ös győzelme óta.

Seattle Seahawks Victory Parade : News Photo

 

4 A Phoenixi Egyetem stadionja ad otthont a döntőnek: hét évvel ezelőtt már rendeztek itt Super Bowlt, akkor a New York Giants 17-14-re verte a Pariots-ot.

Super Bowl XLIX - Preview : News Photo

 

5 Tom Brady akkor a vesztes oldalon állt, de a Patriots játékosa szerencsésebb kimetelben bízik a hatodik Super Bowlján. Egyébként a Forbes magazin 120 millió dollárra becsüli Brady vagyonát és valljuk be, brazil szupermodell felesége, Gisele Bundchen is elég szemrevaló. 

FBL-WC-2014-MATCH64-GER-ARG-CLOSING : News Photo

 

6 Russell Wilson stabil kezdő a Seahawks-nál, de az abszolút sztár a csapatban Marshawn Lynch. Gyors és erős, akár egy vadállat - mondják róla rajongói bár arról nem vagyunk meggyőződve, hogy Adebayo Akinfenwa is egyetértene ezzel.

 

7 Kiszámolták, hogy az amerikaiak 33%-a fogad erre a meccsre, ami körülbelül 105 millió ember. Ez majdnem annyi, mint Japán teljes népessége.

Japan v UAE: Quarter Final - 2015 Asian Cup : News Photo

 

8 Feltehetőleg ezek az emberek majd mind le is ülnek a tévé elé. A Seattle tavalyi győzelme volt az amerikai televíziózás legnézettebb műsora a maga 111,5 millió nézőjével. Ez a mutató még közelebb esik Japán lakosságának számához és amúgy itt fogadhatsz arra, hogy megdől-e ez a rekord vagy sem.

New England Patriot Fans Celebrate Super Bowl Victory in Boston : News Photo

 

9 Ennek a sok embernek valamit ennie kell, nem? Nos, tavaly a Nemzeti Csirke Tanács szárny-jelentése szerint (ami tényleg létezik!) 1,25 milliárd (!!!) darab csirkeszárny fogyott a Super Bowl alatt.

San Diego Chargers v Denver Broncos : News Photo

 

10  Egy évvel korábban a Huffington Post arra jutott, hogy a Super Bowl alatt az amerikaiak 325 millió gallon (ami kb. 1235 millió liter) sört fognak meginni a meccs során. Ez a mennyiség elég lenne egy versenymedence feltöltéséhez - 1938 alkalommal. Van még kérdés?

Super Bowl XLIII : News Photo

 

11 Ugyanígy 2013-ban, az USA legnépszerűbb pizzázója, a Dominos 11 millió szelet pizza kiszállítására számított. Ha sorba raknánk ezt a sok pizzaszeletet, akkor a Phoenix-Stadion hossza 21388-szor jönne ki.

 

12 Ha van valami, amit reklámozni szeretnél a Super Bowl alatt akkor jobb, ha mélyen a pénztárcádba nyúlsz. Ebben az évben 30 másodperc reklámidő 4,5 millió dollárba kerül. Tom Brady például 13,5 percet vehetne a 120 milliójából.

AFC Champion New England Patriots Team Media Availability : News Photo

 

13 Ebben az évben Katy Perry szórakoztatja majd félidőben a nagyérdeműt, akihez vélhetően Lenny Kravitz is csatlakozik majd egy ponton.

F1 Grand Prix of Singapore : News Photo 

 

14 Persze Hollywood csillagai sem maradnak ki az őrületből: Chris Evans (Patriots drukker) és Chris Pratt (Seahawks) színészek a twitteren kötöttek nem mindennapi fogadást. Ha a Seahawks nyer, akkor Evans meglátogatja a seattle-i gyermekkórházat Amerika Kapitánynak öltözve. Viszont ha a Patriots nyer, akkor Pratt egy bostoni non-profit szervezethez (Christopher's Haven) kell, hogy ellátogasson mint Star-Lord, a Galaxis Örzőiből (akit egyébként ő alakított). 

 
Fogadj Super Bowlra!