Super Bowl LI: New England ötödször vagy az Atlanta először?


Atlanta Falcons2.33  New England Patriots1.66
A Houstonban rendezett találkozón két rendkívül jó támadó alakulattal rendelkező csapat mérheti össze tudását. Az idei évre nem igaz az NFL-es mondás, miszerint a meccseket a támadók nyerik, a bajnokságot pedig a védelmek. Persze aztán lehet, hogy ezen a találkozón nem is az offensek fognak tündökölni, de erre azért elég kicsi esély van.

Egyébként ha jobban megnézzük a védelmek teljesítményét, azt látjuk, hogy Patriots jobban áll. A nyolcadik legkevesebb yardot engedték ellenfeleiknek az alapszakasz során és a legkevesebb pontot is ellenük szerezték, mindössze 15,6-et meccsenként. Most viszont keményebb dolguk lesz, hiszen a legtöbb pontot termelő támadókkal találkoznak (33,8).

A védelem posztjait tekintve talán egyedül csak a pass rush, vagyis az irányító siettetésben áll jobban az Atlanta, ami akár elég is lehetne, ha Brady többnyire nem csak 2-3 másodpercig tartogatná a labdát.

A cornerbackek és safety-k pozíciójában is jobb a Pats, de nagy kérdés, hogy mit fognak kezdeni Julio Jones-szal, akit egy az egyben talán nincs is védő a ligában, aki le tud fogni. Maximum csak akkor, ha rossz napja van Juliónak. Ezt egyébként a média napok során még ő is lenyilatkozta a héten, hogy nincs, aki megfogja a pályán.

Ha őt duplázzák, akkor viszont teret kap az Atlanta többi elkapója és Mohamed Sanu vagy épp Taylor Gabriel is szívesen fogadja Matt Ryan passzait, nem beszélve Devonta Freemanről, aki bár running back, sokszor alkalmazzák a rövid passzos játékoknál. Kyle Shanahan, a Falcons offensive koordinátora remekül keveri a lapjait.

Ám nem csak a Falcons támadóegységénél van sok variációs lehetőség. A Pats is elő tudja venni a running backjeit vagy épp Chris Hogant, aki oroszlánrészt vállalt a Steelers legyőzésében az AFC döntőben.

Már a meccs elején érdemes lesz figyelni, hiszen az Atlanta a legutóbbi nyolc első drive-jából touchdownt szerzett, viszont ha sikerülne megállítania a New Englandnek őket, máris helyzeti előnybe kerülhetnek. Ez az a mérkőzés, ahol már a pénzfeldobásnak is óriási szerepe van.

Tipp: Pontok száma 58,5 felett 1.97