Pozitív mérleggel álló csapatok összecsapásai


Kansas City Chiefs 2.95, Denver Broncos 1.41

Három héten belül másodszor találkozik a két AFC West csapat. A továbbjutás valószínű meg lesz mindkét csapat számára, de a kiemelés miatt különösen fontos, hogy melyik csapat végez az első helyen. Aki itt vereséget szenved minden bizonnyal csak az 5. kiemelést szerzi meg, amellyel a hazai pálya előnye is elvész.

A Chiefs védelme sokáig 17 pont alatt tartotta az ellenfeleket, de a múlt héten bekövetkezett sérülések miatt lehet félni valója a Főnököknek.

Ráadásul az ellenfél irányítója az a Peyton Manning, aki rengeteg rekordot megdöntött már idén, többek között az első 12 meccsen passzolt 44 touchdown átadása is ilyen. Az elkapósor minőségi játékosokból áll, bár Julius Thomas (tight end) és Wes Welker (wide receiver) sérülései kicsit csökkentettek a potenciálon. Persze ettől még a Demarius Thomas – Eric Decker duó szépen hozta a yardokat, ráadásul Moreno élete meccsén van túl a több mint 200 futott yardos teljesítményével.

A Chiefs támadósora sem szűkölködik tehetségekben, de Alex Smith még mindig középszerű, jobb napjain talán megközelíti a 300 yardos teljesítményt.  A csapat erőssége Jamaal Charles ezen a mérkőzésen átlépheti az idénybeli 1000 yardos határt, bár két hete 78 yardon tartotta a Broncos defense a kiváló running backet.

Az a meccs egyébként 17-27 arányú Denver sikert hozott, de az Arrowhead Stadium, mint a világ leghangosabb közönségének székhelye, nem az irányítók leányálma. A hazai csapat egyetlen esélye, hogy a padon tartja a leendő Hall of Famer tag Manninget, mert különben a két sérült, pass rushban hasznos védő nélkül könnyen bajba kerülhetnek.

Tipp: Denver Broncos -5 @ 1.87

Philadelphia Eagles 1.61, Arizona Cardinals 2.35

A két csapatban több hasonlóság van, mint ami elsőre látszik, és itt nem a címerállatokra gondolunk. Mindkét franchise új vezetőedzővel vágott neki a 2013/2014-es idénynek, mely húzás meglehetősen beválni látszik mindkét oldalon. Bruce Arians már tavaly is az év edzője volt a Colts-nál, de Chip Kelly offenzív sémája is hatalmas visszhangot váltott ki, igaz az még „csak” egyetemi szinten történt.

További párhuzam, hogy bár a szezon előtt mindkét csapatnál vártak fejlődést, de a rájátszásban való részvétel inkább távlati cél volt, mintsem realitás. Az Eagles a hektikus NFC East-ben próbál odaérni a csoport élére, míg a Cardinals a 49ers-szel vállvetve küzd egy wildcard pozícióért. Jelenleg hátrányban van mindkét egyesület, de ez még bőven ledolgozható decemberben.

A Philly egy esetleges győzelem esetén mérlegben utolérné a Cowboys gárdáját, de jobb csoporton belüli mérlegének köszönhetően a Dallas maradna a második helyen. Az Arizona esetében sem jobb a helyzet: A Seahawks szinte biztosan csoportelső, így minden azon múlik, hogy el sikerül el a kapni a San Francisco együttesét.

Szóval mindkét csapatnál óriási a tét, amely tovább fokozza a kiszámíthatatlanságot. Az Eagles mellett az szól, hogy pihenőről jönnek, tehát volt idejük felkészülni, ráadásul LeSean McCoy személyében ligaelit futójuk van. Gyengéjük a védekezés.

A másik oldalon a védelem erős, a futójáték gyenge, és talán a Carson Palmer – Larry Fitzgerald duó sem olyan ütőképes, mint a DeSean Jackson – Riley Cooper duóval operáló Nick Foles.

Tipp: Alatt 48.5 @ 1.95

Seattle Seahawks 1.40, New Orleans Saints 3.00

A hétfő esti rangadókat nem mindig sikerül jól kiválasztani szezon előtt, de ez most telitalálat. Mindkét gárda versenyben van a konferencia első helyéért, így sok mindenről dönthet ez a párharc is. Ha ez nem lenne elég, akkor a Seahawks nyakára felérhet két riválisa is az NFC Westben, illetve a Saints kerülhet könnyen a második helyre egy vereség esetén a Panthers-nek köszönhetően.

A Szentek szempontjából pesszimizmusra adhat okot, hogy Russell Wilson még nem kapott ki hazai pályán, pedig lassan véget ér a második alapszakasza is. Drew Brees is jobban érzi magát a Dome-ban, idén mindkét vereségét nem fedett stadionban szedte be. Ebből a Patriots elleni, utolsó másodperces TD még elmegy, de a teljesen inkonzisztens Jets elleni fiaskóra nehezen van magyarázat.

Így minden bizonnyal dominálni fog a Seahawks, akik sokat fogják használni Marshawn Lynchet, hiszen a vendégek futás elleni védekezése sebezhető. A passzjátékra ez viszont már nem igaz, a Rob Ryan vezette D# harmadik a ligában a levegőben engedett yardokat tekintve (198 yard/game).

A másik oldalon pont fordított lesz a taktika, mert a Seattle két secondary tagot is nélkülözni fog, így Brees sűrűbben veheti célba a Graham-Colston  duót.

Tipp: Alatt 47 @ 1.91

A három tipp eredő oddsza: @ 6.96