NFL - Tét a SuperBowl


New England Patriots 3.00 @ Denver Broncos 1.40

Az AFC trónjáért két klasszis irányító mérkőzik meg egymással, hiszen a Tom Brady vs. Peyton Manning párharc egy újabb fejezetéhez érkezett. Az sincs kizárva, hogy ez lesz az utolsó ilyen mérkőzés, ha Manning a visszavonulást választja a nyáron. Ha a folytatás mellett dönt, akkor tuti lesz Broncos-Patriots párharc jövőre is, hiszen mindketten csoportgyőztesek lettek idén.

A Patriots hosszú idő után underdog egy ilyen párharcban, a csapatot a többség leírja, pedig rendkívül félelmetes gárdáról beszélünk. A támadósor futásokkal képes értékes yardokat hozni attól függetlenül, hogy Vereen, Ridley, vagy a Colts elleni meccs hőse, Blount kapja a labdát. Emellett Vereen előszeretettel használatos rövid távolságoknál elkapóként is, így tehermentesítve a szintén kiváló Edelman-Amendola duót. Védelmük erős, bár a kulcsemberek hiányoznak ebben az egységben is. Ez könnyen visszaüthet, hiszen Manning kezei alatt olyan minőségű támadóegység jött össze, hogy nehéz lesz 30 pont alatt tartani őket.

Az előző - Chargers elleni - meccsen kisebb meglepetésre Montee Ball futott többet, megjósolhatatlan, hogy most is ő, vagy a szezon során jobban teljesítő Moreno lesz-e a többet használt running back. Ennél is nagyobb baj, hogy az elkapók is szenzációsak: Wes Welker, Demaryius Thomas, Eric Decker és Julius Thomas is produkált idén már olyan meccset, ahol 2 TD elkapást jegyeztek, sőt Welker kivételével mindenki jutott már 100 yard fölé is.

Emiatt a legfőbb feladat a Patriots csapatának, hogy minél tovább a pálya szélén tartsák Manninget, aki megalkuvást nem tűrő módon képes támadásokat vezetni. Erre minden esély meg is van, hiszen a fent említett futójáték jelentősen javult a New Englandnél, és a két irányító csatájában is jobban áll Tom Brady, mint ellenfele. Idén a két csapat már találkozott, akkor 24-0 arányú első félidő után sikerült feltámadnia a Pats-nek, és egy turnoverekben gazdag mérkőzésen hosszabbításban behúzni a meccset.

Tipp: New England Patriots +5.5 @ 1.91

San Francisco 49ers  2.57 @ Seattle Seahawks 1.52

Az NFC West két legerősebb csapata sajátította ki a konferenciadöntőt, melyet ezúttal a kanadai határ mellett fekvő Seattle városában rendeznek meg. Az NFL-ben az esetek többségében nem kiemeleten befolyásoló tényező a hazai pálya, de ez alól kivétel a CenturyLink Field, hiszen a 12. ember a leghangosabb közönség a világon. Ha figyelembe vesszük, hogy a 49ers a rájátszás eddigi meccsein is képes volt időmenedzselési problémák miatt többször is időt kérni, így itt is számíthatunk legalább 2-3 ilyen jellegű pánikcselekvésre.

A Seattle-nek elkél a bíztatás, hiszen a múlt héten visszatérő Percy Harvin nem tud játszani a mérkőzésen, így minőségi elkapó nélkül kénytelen jpasszolni Russell Wilson. Vannak ugyan megbízható célpontjai, de egy wide receivere sem jutott 900 yard fölé az alapszakaszban, és pusztán a Golden Tate-Doug Baldwin duó tud felmutatni 350-nél több elkapott yardot. Így kulcsfontosságú szerep hárul ismét Marshawn Lynch-re, aki nevéhez méltóan kell szörnyeteg statisztikákat produkáljon, ami a 49ers frontseven ellen közel sem lesz olyan egyszerű, mint a Saints ellen volt.

A másik oldalon sincs könnyű helyzetben Colin Kaepernick, annak ellenére, hogy minden fontosabb célpontja egészséges, de a liga legveszélyesebb légvédelmével kell szembenézzen. Így itt is a futójáték kerülhet előtérbe, melyért Frank Gore a felelős, aki a Panthers szintén kiváló védelme ellen 84 yardot hozott össze. Természetesen a két irányító lábon kihordott yardjai is fontos szerepet játszanak majd, hiszen mind Russell Wilson, mind Kaepernick mobilis QB-nek tekinthető. Előbbi rendkívül jól mozog ki a zsebből és keres ezután célpontokat, míg utóbbi a read-option játékok második szándékából képes értékes távolságot megtenni a pályán. A két ligaelit védelem összecsapásán pontszegény, ámde szoros mérkőzésre lehet számítani. Idei két alapszakasz alatt lejátszott mérkőzésükön mindig a hazai csapat nyert, előbb a Seahawks 29-3-ra, majd a 49ers 19-17-re.

Tipp: Első időkérés - San Francisco @ 1.90

A két tipp eredő oddsza: @ 3.63

Alternatív szelvény:

Wes Welker TD @ 1.70Vernon Davis TD @ 2.80

Eredő oddsz: @ 4.76