NFL-draft: ki lesz az első QB?


Az NFL-csapatok edzői és játékosmegfigyelői valószínűleg nem estek hanyatt az idei felhozataltól, ugyanis a 2013-as drafton közel sem bukkannak majd föl olyan egyéniségek, mint tavaly, amikor már a kiválasztása előtt sztárnak és kész NFL-játékosnak számító Andrew Luck és Robert Griffin III között dőlt el – már előre – a legmagasabban rangsorolt játékos személye. Úgy tűnik, az 1/1 kiléte idén sem kérdés, de értéke igen messze áll a tavalyi játékosbörze két legjobbjától.

Az 1/1-gyel rendelkező Kansas City Chiefs minden bizonnyal tackle-t fog választani, hiszen Alex Smith megszerzése után feltehetően valamivel a passzjáték felé fog eltolódni a missouri csapat támadójátéka, ráadásul módszeresen bontják le a falukat, RT kivágva, LT a kirakatban. A kérdés csak az, hogy valóban rámennek-e az evidenciának számító Luke Joeckelre, vagy pedig a sokak által nála valamivel jobbnak tartott Eric Fishert választják-e. Az azonban, hogy OT fog elkelni az első körben, szinte biztosra vehető, ha bármilyen más poszton játszó arcot húznának Andy Reidék, az tízszeres pénzt fizetne – szegény rozmár meg eljön egy romokban heverő támadófal mellől egy olyan helyre, ahol kis túlzással szintén húzhat fel egy újat.

Ha elkelt Luke Joeckel, akkor az a kérdés, hogy kinek fog kelleni Eric Fischer? És ha már az (arc)szőrmentén említett, negyedikként választó Philadelphiához, és a falához visszakanyarodunk, akkor nekik kell-e majd? A mögöttünk álló szezonban ugyanis bebizonyosodott, hogy amennyiben sérülések vannak, akkor nincs aki megvédje a center mögé bepucsító Michael Vicket, vagy Nick Folest... vagy Geno Smith-t? Ugyanis a West Virginiáról érkező irányító a legmagasabban rangsorolt a QB-k közül az idei évfolyamot tekintve, és a legtöbb szakértő szerint nem tűnik kérdésnek, hogy ő fog elkelni az ebben a pozícióban játszó játékosok közül. Az viszont kétséges, hogy ilyen korán irányítót választ valaki ebből a nem túl erős felhozatalból, így a Phillynek talán nem éri meg ezt az értékes cetlit Genóra költeni.

A hatodik cédulával rendelkező Clevelandnek viszont lehet, hogy megérné, ugyanis a Browns újjáépítését (vagy inkább felépítését...) idéntől koordináló Michael Lombardi nem tekinti végleges megoldásnak a tavaly első körben kiválasztott Brandon Weedent – ahogyan a nemrég megszerzett Jason Campbellt sem –, igaz viszont, hogy nem is feltétlenül akarnak majd az első körben irányítót húzni. A tűzhöz közel kuporgók szerint úgyis adja magát a Chargers–Browns trade, a San Diego ugyanis az Arizona Cardinals orra elől szeretné elvinni a három legtehetségesebbnek vélt left tackle közül megmaradót, aki minden bizonnyal Lane Johnson lesz, a Browns prioritása az első körben pedig feltehetően a cornerback pozíció, oda pedig a 11. helyről is lehet megfelelő embert húzni.

Ha Geno Smith lecsúszik a nyolcadik helyig – és miért ne csúszna –, akkor esélyes, hogy a Bills őt fogja elvinni, ugyanis nem nagyon van komolyan vehető QB a rosterükön (Kevin Kolb, Tarvaris Jackson), és már említették, hogy irányítót fognak draftolni, ami logikus is, hiszen ez az igazi lyukas poszt a csapatban. Ha Smith már elkél ekkorra, akkor az idei kínálatból a másik legjobb – sokak szerint a legjobb – irányító, Ryan Nassib lehet a befutó. Vele kapcsolatban van egy olyan faktor is a képben, hogy a Bills új vezetőedzője, Doug Marone együtt dolgozott vele a Syracuse egyetemen, vagyis a Buffalo új stílusú játékába is rögtön passzolna – amellett, hogy sokan őt tartják az évfolyam legtehetségesebbjének, ez a legfontosabb olyan elem a rendszerben, ami miatt el lehet gondolkodni azon, hogy Nassibra teszünk pénzt, mint a legkorábban elkelő quarterbackre.

Szintén foglalkoztatja még az embereket, hogy hova kerül majd a nem létező barátnője miatt a figyelem középpontjába kerülő Manti Te’o. Nos, ha az első körben kihúzzák, akkor Minnesota tűnik a legvalószínűbb célállomásnak – a Vikings két cetlivel is rendelkezik az első körben, a 23. és a 25. választás joga is az övék. Ha a Vikesnak nem kell, vagy ilyen korán nem kell, akkor még a Ravens jöhet számításba, de a combine-on mutatott teljesítményével lehet, hogy a második kör közepe előtt nem is hangzik el a neve.

Mivel a legtöbb lépés kiszámítható, az, hogy Nassib beelőzi Geno Smith-t, az egyetlen olyan meglepetés, amelynek realitása van, és amelyre érdemes egy kisebb összeget feltolni.

Tipp: a quarterbackek közül a legkorábban Ryan Nassibot választják ki @ 6.50