NFL: Denver Broncos–Seattle Seahawks döntő New Jerseyben?


Annyi mindenről lehet beszélni egy NFL-szezon rajtja előtt, hogy azzal egy külön kiadványt simán megtölthetnénk, egy blogbejegyzéssel csak a felszínt tudjuk megkapirgálni, úgyhogy szigorú koncepció mentén haladva végigszaladunk a csoportokon, és az izgalmasabb négyeseknél időzünk el többet.

A magyar szurkolók számára eddig az AFC East volt a legfontosabb, ám miután a Tim Tebow-val is csak átmenetileg kacérkodó (a kvázi-irányító végül nem fért fel a rosterre és szabadügynök lett) Bill Belichick végül Meskó Zoltánra se tartott igényt, talán a nem kevésbé patinás AFC North lesz a hazai NFL-rajongók által leginkább figyelt divízió. A New England Patriots minden bizonnyal idén is behúzza csoportját (@ 1.30), a Super Bowl-győzelem tekintetében pedig a 4. legesélyesebbek @ 8.50.

Áttérve a szomszéd, északi divízióra: Pittsburgh magyar kolóniája újabb taggal bővült, a Steelers ugyanis behúzta a Bostonban feleslegessé vált Meskót punternek. Persze, nem ettől lettek Mike Tomlinék a csoport favoritjai (@ 2.75), hiszen ez nagyban köszönhető annak a Super Bowl-győzelmet követő generációváltással felérő átalakításnak, amelyet John Harbaugh volt kénytelen eszközölni a Baltimore Ravensnél (@ 3.50), akiknek a csoportgyőzelme még a folyamatosan fejlődő Cincinnati Bengals (@ 3.00) sikerénél is többet fizet. A funkciótlan csapatok Chevrolet Impalája, a Cleveland Browns (@ 8.00) közben azzal vétette észre magát, hogy rúgó nélkül állította össze az 53 fős keretet... Mindegyik gárda végső győzelme meglepetés lenne, a Ravens/Steelers duó diadala 25-szörös pénzt fizetne, míg a Bengals bajnoki címét 30-as szorzóval adják – a Brownsra fizetett 200-szoros nyeremény már a fantasy-kategória.

Az Amerikai Főcsoport déli négyesében az egyre jobb és jobb Houston Texans az első számú esélyes (csoportgyőzelem @ 1.40) – Super Bowl-győzelmük 15-ös oddszal tehető meg – míg nyugaton a Denver Broncos tűnik a legerősebbnek (@ 1.20). A magát a rájátszásra már nagyon de nagyon felszívni készülő Peyton Manning bandája egyébként nemcsak az AFC Westben, de az egész konferenciában favoritnak számít, főcsoportgyőzelme 3.25-szörös pénzt fizet (Patriots @ 4.50), míg bajnoki címét 6.75-tel adják az NFC West két nagymenője után harmadik legesélyesebbként.

Tehát a liga súlypontja igazából már tavaly áthelyeződött a Nemzeti Főcsoport pár éve még marginálisnak számító Nyugati divíziójába – ez a fluktuáció amúgy abszolút jellemző az NFL-re. Olyannyira, hogy a szezon előtt a 48. Super Bowl – az első, amelyet északon, New Yorkban, illetve egészen pontosan a New Jersey-hez tartozó East Rutherfordban találhato MetLife Stadionban rendeznek majd – két fő esélyese az idei döntőt a Ravens ellen elbukó San Francisco 49ers (@ 5.75) és a Seattle Seahawks (@ 6.25). Természesen az NFC bajnoki cím tekintetében is ők a favoritok (@ 4.00/4.50), és az NFC Westet is egymás között fogják lejátszani, a sokkal gyengébb St. Louis Rams (@ 9.00), és az outsidernek számító Arizona Cardinals (@ 35.00), nem hiszem, hogy odaférhet a rájátszás közelébe.

Délen is hasonlóan alakulnak az erőviszonyok, miután a New Orleans Saints-hez visszatér a bounty-botrányt követően kiszabott egy éves eltiltása leteltével Sean Payton vezetőedző, aki a támadósorban a bőség zavarával küzd, és igazából csak a falat kell rendberaknia, míg a védelmet a Cowboystól távozó Rob Ryannek kell újrahúznia. A Saints talán jövőre lehet igazi Super Bowl-esélyes (idén @ 20.00 a bajnoki címük szorzója), de ebben a szezonban is borsot törthet a csoport fölötti hegemóniát az elmúlt években megszerző Atlanta Falcons orra alá (Matt Ryanék gyűrűjéz @ 15.00-tel adják). Mindkét alakulat csoportgyőzelme 2.50-szeres pénzt fizet, a Tampa és a Carolina valószínűleg idén sem rúg labdába.

Az NFC legsimább csoportja az északi lehet, a Green Bay Packers ugyanis idén is kiemelkedik a négyesből (@ 1.55), de a bajnoki címükkel már többet lehet kasszírozni, mint az elmúlt években, ugyanis 15-szörös pénzt fizetne Aaron Rodgers második bajnoki gyűrűje. A főcsoport, és az egész NFL legkiegyenlítettebb divíziója viszont, mint oly gyakran, idén is az NFC East lehet:

Csoportgyőzelem: Dallas Cowboys (@ 3.00), New York Giants (@ 3.25), Washington Redskins (@ 3.50), Philadelphia Eagles (@ 5.25)

A Cowboysszal kapcsolatban minden szezon előtt halljuk, hogy ez lesz az ő évük, meg most aztán majd tényleg robbantani fog Tony Romo, de a szurkolói elvárások rendre kihúzzák a gyepszőnyeget a lábuk alól, így kezdek immunissá válni velük kapcsolatban. A New York Giants bármikro elő tud húzni egy playoffot a kalapból, a Washington Redskins is érdkees lehet RGIII második szezonjábanm, azzal együtt, hogy nála ugye törvényszerű visszaesés várható, míg a Philadelphia Eagles teljesen új koncepcióval érkezik ehhez a szezonhoz, aminek az idgensége hozhat nekik meccseket, de elképzelhető, hogy inkább jövőre kezdhet összeállni a játékuk. Összességében meg lennék lepve, ha a bajnok ebből a négyesből kerülne ki.

Tipp: az AFC győztese a Denver Broncos & az NFC győztese a Seattle Seahawks lesz @ 14.63