Kiforgatjuk az ötvenedik Super Bowlt!


1. Az NFL története során csupán másodjára fordul elő, hogy az elsőszámú offense játszik az elsőszámú defense ellen. A Carolina 31,3 pontot szerzett idén meccsenként, amivel beelőzte a többi csapatot, míg a Denver brutális védelme 283,1 yardot engedett átlagban a találkozóin. Ilyesmi egyébként nem történt annyira régen; két éve a Seattle alázta le 43-8-ra pont a Denvert. Ám akkor denveri részről még fordítva volt a dolog, hiszen övék volt a legerősebb támadóalakulat és a Seahawks rendelkezett a legkeményebb védelemmel. Ha idén is a védelem diadala jönne össze, akkor azzal jó pénzt lehet nyerni 2.95.

2. Cam Newton lehet az első játékos az amerikai futball története során, aki az egyetemen is bajnok lett, illetve mellé begyűjtötte a Heisman trófeát (ami a legértékesebb játékosnak jár) és az NFL-ben is bajnok lehet, plusz jó eséllyel pályázik az MVP címre. Ezek mellé még egy SB MVP is begyűjthető, ott is Newtonra van a legkisebb oddsz 1.62.

3. Peyton Manning 200. győzelmére hajt NFL karrierje során, ami a legtöbb lehet az irányítók közül. Az eddigi rekordot Brett Favre-al tartja (199) holtversenyben. Idén már sikerült egy Favre-rekordot megdöntenie a Sheriffnek. Ehhez viszont kelleni fog az idén gyengélkedő passzjáték, amihez pedig nélkülözhetetlen Manning kedvenc célpontja, Demariyus Thomas. Biztos megkínálja majd pár labdával az öreg és akkor akár 62,5 yard felett is elkaphat 1.81.

4. Ez lesz az első Super Bowl, amit a drafton két elsőnek választott QB fog megvívni egymás ellen. Manning 1998-ban érkezett a ligába, míg Newton 2011-ben. Teljesen más stílust képvisel a két irányító: Manning a hajszálpontos passzairól vált híressé, míg Super Cam a futásairól. Több, mint kétszeres szorzó van arra, hogy Newton 45,5 yard felett fut 2.15.

5. A denveri védelem idén nem engedett futott touchdownt irányítónak. A Carolina irányítója pedig holtversenyben áll Steve Younggal a legtöbb TD-t futó irányítóval (43). Young rekordját Newton biztos megdönti, a kérdés az, hogy mikor? Arra is van odds, hogy esetleg most vasárnap 1.72.

6. A legelső Super Bowl két olyan főedző között, akik játékos karrierjük során szintén szerepeltek nagydöntőben. Gary Kubiak (Broncos) háromszor szerepelhetett SB-n, viszont egyet se sikerült behúzniuk a Denverrel akkoriban. Ron Rivera (Panthers) pedig 1985-ben nyert a Chicago Bears színeiben. Rivera most edzőként is begyűjthet egy gyűrűt Panthers győzelem esetén 1.45.

7. Ami Jonathan Stewart és a Párducok futójátékát illeti, az utolsó 31 meccsükön mindig 100 yard felé jutottak. Ebbe beleszámítanak Newton kirohanásai is, de figyelemre méltó, hiszen ez a jelenlegi leghosszabb aktív sorozat. A rekordot a 70-es évek végén játszó Steelers tartja 37-tel. Nehéz dolga lesz Stewartnak, de a Denver ellen is lehet 70,5 yard felett futni 2.01.

8. Luke Kuechly a Panthers linebackere, mind a két idei playoff meccsükön csinált egy-egy pick six-et, azaz touchdownt szerzett egy interceptionből. Egyet Russel Wilsontól kapott, egyet pedig Carson Palmertől. Ha ezzel Manning is megajándékozza, akkor szinte borítékolható a Carolina győzelme, ugyanis 12-0, azoknak a csapatoknak a győzelmi aránya, akik hat pontost csináltak egy interceptionből a Super Bowlok történetében. Egyébként Peyton a két elvesztett döntője során, mind a kétszer adott ilyet. Nem véletlenül van kisebb szorzó az ő eladott labdájára 1.62.

9. A Sheriff 1998-as bemutatkozása óta 186 meccset nyert az alapszakaszban. Míg a Panthers 1995-ös fennállása óta csak 167-et. Manning pályafutása során a negyedik negyedben szerezte a legtöbb pontot. Elképzelhető tehát, hogy az utolsó játékrészben esik a legtöbb pont a két csapat által 3.45.

10. A Broncos védelme 17-szer „ütötte meg” vagyis ért hozzá Tom Bradyhez az AFC konferenciadöntőjében. Ez a legtöbb volt az idei szezonban, ami egy meccsen történt. Cam Newtont viszont úgy védi a támadófala, hogy egyszer sem sikerült az ellenük védekező csapatnak hatnál többször odaérni hozzá. Persze a Broncos védőfala brutál erős lehet még a Carolinának is. Von Miller vezérletével megnehezíthetik a támadók dolgát 2.00.