Jöhet az amerikai futball csúcsát jelentő Super Bowl


Denver Broncos2.95  Carolina Panthers1.45

Nincs igazi hazai együttes, hiszen a döntőt Kaliforniában rendezik, azon belül is Santa Clarában, ami San Franciscotól 64 kilométerre található. A San Francisco 49ers stadionja adja tehát a helyszínt, ahova közel 75 ezer szurkoló fér be. A hangulattal tehát biztos nem lesz baj.

A mérkőzés előtt óriási show lesz majd tűzijátékkal, zászlókkal, himnuszt éneklő Lady Gagával és a fejek fölött elhúzó vadászgépekkel. Ez a világ egyik legnagyobb sporteseménye. Tavaly csak az Egyesült Államokban 114 millió ember nézte, ami az ország népességének több mint egyharmada. Ezért óriási pénz is van benne. Ötven évvel ezelőtt a Super Bowl első félidejében egy 30 másodperces reklám 42500 dollárba került, ez mára már odáig nőtt, hogy ma cirka 5 millió dollárt kell fizetni egy fél perces promotálásért. A félidőben idén a Coldplay léphet fel, akik mellé állítólag csatlakozik Beyonce és Bruno Mars is egy-egy számra. A brit banda nagyot nyert az 50. Super Bowl fellépéssel, biztos valami nagy slágerrel indítanak, hogy feltüzeljék a népet. Talán a Viva La Vidával, amire akár fogadni is lehet, nem is kicsi odds van rá 3.00. Na, de beszéljünk a csapatokról is kicsit, hiszen róluk szól majd az este.

A Denver Broncos, azaz a liga legkeményebb védelme egész évben. Kevés yardot engednek az ellenfeleiknek, kétszer győzték le idén a tavalyi címvédő New England Patriots-ot. Az AFC elsőszámú kiemeltje jogosan került be a Super Bowl-ba és ez irányító legendájuk lehetséges utolsó meccse. Ha Peyton Manning megnyeri karrierje második gyűrűjét 39 évesen, elképzelhető, hogy visszavonul, hiába van még egy év hátra a szerződéséből. Ha kikapnak, akkor viszont nem tudni mi lesz vele. Állítólag a Los Angeles Rams megpróbálja elcsábítani még egy idényre, csak épp nincs semmi extrájuk, amivel oda lehetne csalni a Sheriffet.

A Denver számít egyébként a mérkőzés esélytelenebb csapatának, de tudjuk, hogy egy efféle mérkőzésen bármelyik gárda okozhat gondot a másiknak. Főleg ilyen védőjátékosokkal és egy ilyen legendával irányító poszton.

Sok szakértő viszont így is a Carolina Pantherst tartja a befutónak és nem is csoda. Rászolgáltak a Panthers játékosok, hiszen egész évben extrát nyújtanak (egy mérkőzést kivéve). Az alapszakaszt 15-1-gyel zárták, azért az egyetlen Atlanta ellen elszenvedett vereségért kár volt. Makulátlanul nyargalhattak volna a trófeájukért. Cam Newton személyében olyan irányítót húztak a 2011-es drafton, hogy kevés ilyen volt/van a ligában. Rendkívül mozgékony és a passzai úgy mennek, mintha ágyúból lőtték volna ki a labdát. A Carolina kiváló futójátékának köszönheti, hogy itt tart. Jonathan Stewart és Cam Newton rendre 100+ yardot termel meccsenként (már 31 meccse zsinórban).

A Broncos történelmének harmadik Super Bowl győzelmére hajt, míg a Panthers az elsőt szeretné megkaparintani. Ha a Carolina nyer, biztos kék-fehérbe borul a stadion, mint a konferenciadöntőjük után. Talán még az edzőt is olyan színű löttyel öntik le 4.50.

Az biztos, hogy most valamelyik elsőszámú csapategység elbukik; vagy a Carolina támadói, vagy a denveri defense.

Tipp: Peyton Manning 224,5 yard alatt passzol @ 2.10