Végre újra itt az NBA!


A San Antonio Spurs, Miami Heat ellen aratott elsöprő diadala után az NBA-ben beköszöntött az off-szezon, azaz eljött a Draft; játékos vándorlások, nagy port kavaró cserék és az edzőtáborok ideje. Lássuk mi történt pontosat Nyugati és Keleti főcsoportban!

Kezdjük a Keleti főcsoporttal. Számos kérdés merült fel ezzel a konferenciával kapcsolatban a nyár folyamán. Ezek közül a legfontosabb volt, hogy a liga messze legjobb játékosa, James Lebron, hol folytatja pályafutását? Ez nem sokkal a Draft után eldőlt: Lebron „hazatért” és újra Cleveland Cavaliers játékosa lett. Ez a döntés teljesen felforgatta a konferencia erőviszonyait.

A Miami Heat vezetőségének nagy fejtörést okozott James távozása. A keletkezett űrt egy volt All-Star játékos, Luol Deng leigazolásával és pár hasznos kiegészítő emberrel, többek közt Danny Granger megszerzésével próbálta orvosolni. James távozásával Dwyane Wade és Chris Bosh lehet egyértelműen a gárda két húzóembere, de a bajnoki címhez ez vajmi kevésnek tűnik.

Azzal, hogy a Cleveland „visszakapta” a franchise történetének legjobb játékosát, a konferencia és az egész bajnokság egyik, ha nem a legnagyobb esélyesévé lépett elő. Bátor húzás volt ez, ugyanis az idei Draft 1/1-es választottját, a nagy jövő előtt álló Andrew Wigginst Minnesotába küldték a liga egyik legjobb 4-es poszton bevethető játékosáért, Kevin Love-ért cserébe. Ezzel a döntéssel egyértelművé tették mindenki számára, hogy ők most akarnak bajnokságot nyerni és ezért minden követ megmozgatnak!

Reálisan nézve az erőviszonyokat, egy csapat lehet esélyes arra keleten, hogy őket megállítsa, mégpedig a Chicago Bulls. A nyár folyamán megszerezték Pau Gasolt, aki Joakim Noah-val a liga egyik legjobb palánk alatti párosát alkothatja. Áthozták a tengerentúlról Nikola Miroticot, a Drafton pedig megszerezték az NCAA történetének egyik legjobb scorerét, Doug McDermottot. A legnagyobb „igazolásuk” viszont a sérüléséből teljesen felépülő, az előszezonban félelmetes teljesítményt nyújtó, Derrick Rose, aki hosszú kihagyás után éhes a sikerre. Ha a sérülések elkerülik őket, valamint sikerül az új játékosokat beépíteni, nem kérdés, hogy harcban lehetne idén a bajnoki címért.

A konferencia többi csapata közül említést érdemel még a Charlotte Hornets, akik megszerezték a tavalyi szezon egyik legtöbbet fejlődött játékosát, Lance Stephensont, és a Hornets ezáltal újabb szintet ugorhat és borsot törhet a nagycsapatok orra alá.

A Toronto Raptors-t és a Washington Wizards-ot sem hagyhatjuk ki a sorból, akik apróbb játékos mozgásokkal mélyítették csapatukat – a Toronto megszerezte Lou Williamst, a Wizards pedig a bostoni legendát, Paul Piercet. Így akár a tavalyinál is tovább juthatnak az idei rájátszásban.

Az Indiana Pacers a nyár legnagyobb vesztese, mégpedig Paul George tragikus lábtörése miatt, amivel még az is kérdésessé vált, bejutnak-e egyáltalán a rájátszásba. A konferencia többi csapata inkább szürke eminenciásként szerepel, hiszen vagy az utolsó két hely egyikét elcsípve, egy első körös kiesés jut nekik a rájátszásban (pl.: New York Knicks, Brooklyn Nets, Atlanta Hawks, Detroit Pistons) vagy a jövőt építve, fiatalok beépítésével próbálnak előrébb jutni (Philadelphia, Boston, Milwaukee,Orlando).

A Nyugati főcsoport – a keletivel ellentétben – sokkal kiegyensúlyozottabb, nagyobb erőt képvisel. Rögtön említhetem, a regnáló bajnokot, a San Antonio Spurst, ahol a játékoskeret semmit sem változott az előző évhez képest, a csapat így tovább tökéletesítheti azt a pazar játékot, amit láthattunk tőlük az előző idényben. Az ő igazi kihívójuk két csapat lehet: az Oklahoma City Thunder, valamint a Los Angeles Clippers.

A Thunder Anthony Morrow leigazolásával a liga egyik legjobb triplaspecialistáját szerződtette, de Durant sérülése nagy bajba sodorhatja őket az alapszakasz elején. A kérdés igazán az, mennyire csap át ámokfutásba Russel Westbrook egyeduralma vagy képes lesz igazi vezérré válni és a hátán vinni csapatát.

A Clippers háza táján az előszezont látva nem túl rózsás a helyzet, nem mutattak meggyőző játékot. A tulajdonosváltás és pár kisebb nyári igazolás azonban nagyon jót tehet a csapatnak, de idén a nyugati döntő elérése a minimális elvárás ezzel a kerettel.

Nyugati trónkövetelő lehet még négy csapat, akik afféle fekete lovak a konferenciában: a Golden State Warriors, a Houston Rockets, ősi riválisuk a Dallas Mavericks, valamint a Memphis Grizzlies.

A konferencia többi csapata közül érdemes lesz figyelni a Portland Trailblazers, a Phoenix Suns és a Denver Nuggets csapatának versenyfutását a rájátszást érő helyekért.

A meglehetősen telített nyugati konferenciában a többi csapatnak csak epizódszerep juthat, hiszen ők vagy nagy újjáépítésbe kezdtek, mint például a Utah Jazz, vagy éppen néhány érthetetlen igazolás miatt esélytelenek a rájátszás közelébe jutni. Jó példa erre a Los Angeles Lakers elmúlt két-három éve.

Nagyon eseménydús és mozgalmas szezon elé nézünk, amelyben számos új sztárjátékos születhet, valamint új csapatok csilloghatnak, vagy épp tűnhetnek el a süllyesztőben. SValami viszont azt súgja, hogy végre eljött a Chicago Bulls ideje, és a szezon végén újra bajnoki címet ünnepelhetnek a Szeles város szurkolói.

Tipp: A Chicago Bulls nyeri az NBA-t @ 8.50