Úton a tavalyi nagydöntő ismétlése felé


Golden State Warriors–San Antonio Spurs
Az idény elején a szakértők egyöntetű véleménye volt, hogy a Golden State Warriors és a San Antonio Spurs vívja a nyugati főcsoport döntőjét, de hiába az alapszakasz két legjobbja találkozik egymással, kiélezett küzdelem helyett a párharc második, keddi összecsapásán tükörsima meccsre van kilátás.

Ennek elsődleges oka, hogy a vendég texasi gárda két kulcsjátékosát is elvesztette időközben: a Houston Rockets ellen 4-2-re megnyert párharc során előbb Tony Parker irányító dőlt ki, majd Kawhi Leonard sérült meg, aki a konferenciafinálé első felvonásán rásérült amúgy is fájó bokájára, így ezúttal ő sem lesz bevethető.

Az egyetlen, amiben bízhat a Spurs, hogy az előző kör hatodik meccsén ugyanilyen körülmények között nyert Houstonban, ráadásul egészen elképesztő fölénnyel. Akkor szintúgy pihenőre kényszerült Leonard, de a Spurs parádés védekezéssel teljesen megbénította állambeli riválisát. Azonban ha lehet, most még nehezebb dolga lesz, ugyanis a Warriors még több vezéregyéniséggel rendelkezik, elég ha csak a Nagy Négyesre – Stephen Curry, Kevin Durant, Draymond Green, Klay Thompson – gondolunk.

Az sem kedvez a vendégeknek, hogy két napja szívszorító vereséget szenvedtek, ugyanis nem elég, hogy az első találkozón hiába vezettek meglepetésre 25 ponttal, a Warriors – kihasználva Leonard sérülését – megfordította az eredményt.

Az alapszakaszban az egymás elleni meccseken mindkét csapat két-két győzelmet aratott, de ennek – a jelenlegi körülményeket figyelembe véve – nem sok jelentősége van.

Tipp: Golden State Warriors -14,5 @ 2.02


Boston Celtics–Cleveland Cavaliers
Ahogy a Warriors nyugaton, úgy keleten a címvédő Cleveland Cavaliers is két söpréssel jutott el a főcsoport döntőjéig, ahol a Boston Celtics vár rá, amely hétmeccses küzdelemben kerekedett felül a Washington Wizards együttesén.

Az alapszakasz hajrájában a bostoniak meglepetésre beelőzték az ohiói gárdát, így övék a pályaelőny. Az elmúlt hetek alapján ezzel képes élni a Celtics, amely ugyan két hazai vereséggel kezdte a rájátszást a Chicago Bulls ellen, de azóta mind az öt meccsét megnyerte saját közönsége előtt, azaz szerdán semmiképpen sem számíthat könnyű első találkozóra a Cavaliers.

A Cleveland eddigi menetelésének kulcsa LeBron James totális dominanciája: a jelenkor egyik legnagyobb csillaga nyolc meccséből hétszer legalább 32 pontig jutott, de egyszer sem zárt 25 pont alatt, továbbá egy tripla duplát is jegyez. Amíg James ilyen formában van, addig megállíthatatlannak tűnik a csapata.

Az alapszakaszban egymással játszott négy találkozóból hármat a Cavaliers nyert.

Tipp: Cleveland Cavaliers -4,5 @ 2.10