Történelmi teljes söprés előtt a Warriors


Cleveland Cavaliers–Golden State Warriors
A Golden State Warriors olyan történelmi tettet vihet véghez, amennyiben pénteken a nagydöntő negyedik meccsén is legyőzi a Cleveland Cavaliers együttesét, amelyet soha nem lehet megdönteni, de megismétlésére is vajmi kevés esély lenne. Nevezetesen az oaklandi gárda úgy nyerheti meg az NBA-t, hogy a rájátszásban veretlenül menetel végig.

A Warriors tavaly az alapszakaszra vonatkozó rekordot döntötte meg 73-9-es mérlegével, de akkor a fináléban alulmaradt a clevelandiekkel szemben, ezúttal pedig a playoffban alkothat örökké maradandót. Persze a 15 mérkőzéses győzelmi sorozat már így is csúcsnak számít, de a korona a teljesítményre a 16. diadal lenne.

Ennek a dominanciának nem a riválisok gyengesége az oka. Ugyanis a Portland TrailBlazers és a Utah Jazz után kisöpört San Antonio Spurs a második legjobb mérleggel zárta az alapszakaszt, míg a Cleveland hasonló magabiztossággal menetelt végig keleten, ugyanis az Indiana Pacers és a Toronto Raptors söprését követően a Boston Celtics is csak egyetlen találkozó megnyerésére volt jó. Így előzetesen kifejezetten szoros fináléra volt kilátás, ahol ráadásul az elmúlt két évben is ugyanez a két csapat találkozott egymással – váltakozó sikerrel.

Mint kiderült, a Nagy Négyesre – Kevin Durant, Stephen Curry, Draymond Green, Klay Thompson – egész egyszerűen nincs ellenszere a riválisoknak, vagy ha úgy tetszik, nincs elég válaszuk rá. Még a Clevelandnek sem. Pedig a címvédő ohiói alakulat szupersztárja, LeBron James továbbra is fantasztikusan játszik, a második találkozón például tripla duplát ért el, de ez is kevésnek bizonyult. Két ízben még ahhoz is, hogy szoros legyen a meccs. James hiába szórt mindhárom meccsen legalább 28 pontot, egyedül a legutóbbi, harmadik összecsapás hozott kiélezett küzdelmet, amikor James 39 pontig jutott, de akkor is öt ponttal a Warriors kerekedett felül.

Ahhoz, hogy a Cavaliers elkerülje a söprés szégyenét és megakadályozza a Warriors elképzelhetetlennek hitt rekordját, James remeklésén túl Kyrie Irving kellene az eddigieknél sokkal jobb teljesítményt nyújtania. Egyedül a harmadik találkozón kosarazott tudásának megfelelően, akkor 30 pont fölé került, melynek köszönhetően csapata legalább mindvégig versenyben volt.

A nagydöntő kiemelkedően legjobb játékosa, aki még Jamest, vagy éppen a Warriors legjobbját, Stephen Curryt is elhomályosítja, az Kevin Durant – ő tavaly nyáron érkezett Oaklandbe. Az egykori oklahomai játékos mindháromszor 30 pont fölé jutott, az egyetlen szoros meccsen pedig ő értékesítette azt a hárompontost, amely megpecsételte a találkozó kimenetelét.

Bár az eddigiek alapján szinte minden a Warriors mellett szól, de a Clevelandet hazai pályán semmiképpen sem lehet leírni, már csak azért sem, mert az alapszakaszban saját közönségük előtt – ha csak egyetlen ponttal is – de felülmúlták a nagy riválist. Ráadásul hiába van egyetlen meccsre a történelmi teljes söpréstől a Golden State, még mindig hihetetlennek tűnik, hogy ez megtörténhet.

Tipp: Cleveland Cavaliers +5,5 1,97