Torontóban folytathatja menetelését a címvédő


Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers
A címvédő Cleveland Cavaliers ebben az idényben még nem kapott ki a rájátszásban, de most vár rá az eddigi legnehezebb feladat, amikor pénteken a Toronto Raptors vendége lesz.

A liga egyetlen kanadai csapata évek óta remek hazai teljesítményének köszönhetően szerepel a legjobbak között. Ebben a szezonban 28-13-as mérleggel zártak az Air Canada Centre-ben. Ugyanakkor a kudarcok közül kettőt is az ohiói alakulattól szenvedett el.

Az első két, clevelandi találkozó rendkívül sima volt, aminek elsődleges oka a két gárda vezére közti szakadéknyi különbség. Amíg LeBron James szárnyal a rájátszásban és ebben a párharcban is, addig DeMar DeRozanra rá sem lehet ismerni. Előbbi mindkétszer legalább 35 pontig jutott, utóbbi viszont a húszat sem érte el egyik találkozón sem. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, kérdéses sem lehet a párharc végkifejlete. Szintén aggasztó a torontóiak számára, hogy Kyle Lowry bokasérülése miatt valószínűleg nem léphet pályára, pedig ő volt az, aki elfogadhatóan teljesített a két idegenbeli fellépésen.

Tavaly a főcsoportdöntőben találkozott a két együttes, akkor is 2-0-s clevelandi előnnyel utaztak Kanadába, de egy éve a Raptors egyenlíteni tudott hazai pályán, igaz, utána újabb két vereséggel végül 4-2-re alulmaradt. Idén az eddig látottak alapján az is váratlan lenne, ha sikerülne egalizálni a párharcot.

Tipp: Cleveland Cavaliers -4,5 @ 2.12


Houston Rockets–San Antonio Spurs
A főcsoport-elődöntők legizgalmasabb párharca a Houston Rockets és a San Antonio Spurs küzdelme. Ez még akkor is igaz, ha mindkét eddigi mérkőzés rendkívül sima volt, ugyanis az idei rájátszásban ez az első olyan találkozás, amelyen a végső győzelemre is esélyes csapatok csapnak össze.

A "nehézsúlyúak" első menetét a Rockets, a másodikat a Spurs nyerte, így 1-1-gyel érkeznek Houstonba. Nagy kérdés, hogy a Spurs melyik arcát mutatja védekezésben, merthogy ez a párharc kulcskérdése. Az első meccsen a Rockets szórta a könnyű triplákat és egy félidő alatt eldöntötte a meccset, míg két nappal később mindössze 96 pontig jutott, ami óriási fegyvertény, mivel november 21. óta ez volt az első alkalom, hogy a James Harden vezette alakulat nem érte el a bűvös százpontos határt.

Ami rendkívül aggasztó lehet a Spurs számára, hogy a második meccsen kezdőötöséből Tony Parker lábsérüléssel kidőlt és a rájátszásban már egyáltalán nem léphet pályára.

A két sztár, James Harden és Kawhi Leonard párharcát eddig utóbbi nyeri parádés védekezésének köszönhetően. Amikor Leonard állt Hardennel szemben, akkor a szakálláról is ismert klasszis mezőnyből egyszer sem talált a gyűrűbe a második meccsen. A Rockets ugyanakkor ezt a hosszabb padjával tudja ellensúlyozni, viszont ha Harden is belelendül – amire hazai pályán azért jó esély van – akkor nehéz elképzelni, miként tudná a Spurs visszaszerezni a pályaelőnyt.

Tipp: Houston Rockets -5,5 @ 1.98