NBA: Kötelezők a nyugati nagyoknak


Orlando Magic 4.70 Oklahoma City Thunder 1.20

Az Orlando kelet hátsó régiójában helyezkedik el, 15-28-as mutatóval. Januári mérlegük eddig két nyert meccs mellett hat vereség, de mindkét győzelmüket keleti és nyugati élcsapat, a Chicago, valamint a Memphis felett aratták. A Harris-Vucevic-Oladipo mag egyelőre jól teljesít, mindannyian 15 pont felett átlagolnak, ők jelenthetik a csapat jövőjét Gordonnal és Paytonnal kiegészülve. Egyelőre nem képesek kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtani, de bárkit meglephetnek, hiszen noha fiatal és tapasztalatlan, de annál tehetségesebb csapatról van szó.

Oklahomai oldalon mások a célok a bajnokságban. Egyértelműen a bajnoki címért megy a Thunder, de jelenleg 3,5 meccsel elmaradnak a rájátszást érő helyektől. Durant visszatérése reményt adott, de még mindig nehéz dolguk van a bombaerős nyugaton. Russel Westbrook eddig élete szezonját futja, 25,4 pontot, 6 lepattanót és 7,5 gólpasszt átlagol, de még mindig a „good Russ” kontra „bad Russ” hullámvasút megy nála, egyik meccsen szemkápráztatóan játszik, a másikon pedig a fejüket fogják a szurkolók. Januári mérlegük eddig 3-3, utolsó meccsükön a ligaelső Warriorst verték Westbrook tripla-duplájával (17 pont, 15 lepattanó, 17 gólpassz).

Tavaly Orlandóban a Magic diadalmaskodott Tobias Harris utolsó másodperces zsákolásával. Idén ilyet nem engedhet meg magának a Thunder, különben újra leszakad a playoff pozícióban haladóktól. Westbrooknak ezen a meccsen is ficánkolnia kell, Elfrid Payton védekezésben nem lehet méltó ellenfele a bivalyerős irányítónak.

Tipp: Pontok száma 210,5 felett @ 1.93

San Antonio Spurs 1.12 Utah Jazz 6.75

A Popovich-legénység idén nem nyűgözi le a világot, 25-16-os mérleggel csupán nyugat hetedik helyén találhatóak. Előző mérkőzésükön a Portland Trail Blazers ellen visszatért a tavalyi nagydöntő MVP-je, Kawhi Leonard, akivel talán beletaposhat a gázba a Spurs. Rajta kívül Patty Mills is hadra fogható már, így mélyült az irányító poszt a csapatnál. Továbbra is a kiegyensúlyozottság, a csapatmunka tűnik ki a statisztikából, hiszen hat játékos átlagol 10 pont felett, kettő pedig csak 1-2 tizeddel alatta. Tony Parker teljesítménye adhat okot az aggodalomra, hiszen 4,7 assziszt mellé csupán 14,9 pontot hoz meccsenként, ezek tőle nem túl kiemelkedő számok.

Nem tudni, hogy a Utah tankolni szeretne, vagy minél jobb mérleget szerezni, de inkább az utóbbi felé tendál a teljesítményük. Snyder vezetőedző próbál normális csapatot faragni, de még van hová fejlődniük. A nyugati konferenciában hátulról a harmadik helyen tanyáznak, 14-26-os mérleggel. Gordon Hayward nagy szerződéssel a zsebében idén egész jó számokat hoz: 19,2 pontot szór, közel 50%-kal dob mezőnyből, és ezek mellé 4,8 lepattanó, illetve 4,1 assziszt is társul. Vele ellentétben Trey Burke-nek azonban nem sikerült javítani teljesítményén második szezonjában, szinte pont ugyanazokat a számokat hozza, mint újonc idényében. Rudy Gobert a 2015-ös naptári évben nyolc meccsen nem kevesebb, mint 34 blokkolt dobást jegyzett, ami elképesztő adat, védekezésük egyik alappillére a francia center.

Idei egymás elleni mérlegük 1-0 a Utah javára – otthon diadalmaskodtak Snyder edző tanítványai, ám a  Spurs teljes kerettel egyértelmű esélyese a találkozónak. Kimagasló teljesítményekre van szüksége a Jazznek, ha egyáltalán szoros mérkőzést szeretne játszani Texasban.

Tipp: San Antonio Spurs -11.5 @ 1.98