Ki lesz a legértékesebb?


Lebron James5.50
A 2014-15-ös szezonban Clevelandbe hazatérő szupersztár idénye nem indult úgy, mint ahogy mindenki várta. Amikor 18-12-es mérleggel álltak, Lebron nyolc meccset hagyott ki zsinórban, ami alatt 1-7-es mutatót produkált a Cavs.

Ezután visszatért a „király”, ugyan egy vereséggel, de utána valami beindult, valami hirtelen megfordult Ohióban: repesztettek egy 12 meccses győzelmi sorozatot, ahol végre az igazi arcát láthattuk a négyszeres MVP díjasnak. Tizenegy meccsen lépett pályára a 12-ből, ahol ötször dobott harminc pont felett, és mindössze két alkalommal nem érte el legalább a 23 pontos határt. Innentől kezdve pedig folyamatosan dominál, újra régi fényét idézi a szupersztár, bár a statisztikai mutatók alapján sokat rontott tavalyhoz képest.

A Cleveland Cavaliers jelenleg a keleti konferencia második helyén áll, 46-26-os mérleggel és szinte biztosan itt is zárja az alapszakaszt.


Russel Westbrook5.00
A „tripla-dupla gép”, talán ezzel a jelzővel lehetne illetni Westrbookot idei teljesítményét nézve.  Kevin Durant távollétében elképesztő formát mutat a liga legatletikusabb irányítója, az idei All Star gála legértékesebb játékosa, nem is csoda, hogy a főbb MVP esélyesek között emlegetik őt. Tíz tripla-duplát tudhat magáénak ebben a bajnoki kiírásban, ráadásul ebből nyolcat az utolsó 13 összecsapásán szorgoskodott össze. Ezen mérkőzések között hatszor jutott legalább 30 pont fölé, közülük háromszor a 40 pontot vagy annál többet tett a közösbe. KD hiányában vitathatatlan, hogy ő az OKC vezére, lelke, fel is nőtt ehhez a feladathoz: jelen állás szerint ugyanis hátán fogja bevinni a Thundert a rájátszásba.

Nyolcadik helyen állnak jelenleg a nyugati főcsoportban, három és fél meccsnyi előnnyel az üldöző Suns előtt. Ha bejutnak a Playoffba, és Rusty tudja tartani ezt a formát, lehet esélye a legértékesebb játékosnak járó díjat elnyerni, nem is kevés. Érdekesség, hogy karriercsúcsot jelentő 49 pontot dobott idén a Philadelphia csapatának, a négy várományos közül övé a legjobb hatékonysági mutató.


James Harden3.00
Harden vagy más néven „a szakáll” élete messze legjobb szezonját produkálja. Egyértelműen a Houston Rockets arca, a csapat vezére. Karriercsúcsot átlagol mindhárom fő mutatóban: 26,9 pont, 7 assist és 5,8 lepattanó fűződik a nevéhez meccsenként. Westbrookhoz hasonlóan, az ő csapatának másik nagy sztárja is sérült, Dwight Howard ugyanis a térdével bajlódik hosszabb ideje, de ez annyira nem látszik meg a csapat sikerességén. Egy meccsel ezelőtt ő is karriercsúcsot ért el, ugyanis 50 ponttal terhelte meg a Denver Nuggets gyűrűjét, bár 22 pont büntetőből született. Sokan kritizálják őt játékstílusa miatt, ugyanis centerekhez képest is sok büntetőt átlagol, pontjai nagy részét néha így éri el, sokak szerint emiatt sem MVP kaliber, számai és vezérszerepe miatt viszont egyértelműen ott a helye a legelőkelőbb esélyesek között.


Stephen Curry1.57
Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a legnagyobb várományoshoz, a Golden State Warriors irányító zseniéhez, Stephen Curry-hez. Az ő számaiban karrierjéhez képest nem látni markáns javulást, az ő fő értéke talán az, hogy a Warriors csapatát a liga legjobb csapatává tette, igaz, hogy ehhez kellett a csapat és a stáb is.

Az irányító idén 23,3 pontot, 7,9 assistot és 2,1 szerzett labdát átlagol, labdalopásban ez karriercsúcs eddig. Tripla és büntető százalékban az előbb említett három játékosnál jobb, valamint Westbrook mögött ő rendelkezik a második legjobb hatékonysági mutatóval. Ő is idén érte el karriercsúcsát a Dallasnak dobott 51 pontjával. Nem hoz annyira kimagasló számokat, de csapatát a liga élére repítette idén és az MVP díj megnyeréséhez ez nagyon könnyen hozzásegítheti főleg, ha képesek lesznek megnyerni az alapszakaszt. Plusz adalék, hogyha a maradék 13 meccsükből legalább négyet megnyernek, akkor a Golden State történetének legjobb alapszakaszát zárják.

Tipp: Stephen Curry @ 1.57