Hektikus texasi derbi – ötödször


San Antonio Spurs–Houston Rockets
Az eddigi négy mérkőzésen teljesen kiszámíthatatlanul alakult a texasi rangadó, azaz a San Antonio Spurs-Houston Rockets párharc, amely 2-2-ről folytatódik kedden éjszaka. Valamennyi találkozón legalább tíz pont különbség volt a csapatok között, de három alkalommal több mint húsz pont volt a differencia.

Ez különösen meglepő azt figyelembe véve, hogy az alapszakaszban lejátszott négy összecsapás mindegyike rendkívül kiélezett küzdelmet hozott, háromszor is csak két ponttal, egyszer pedig hattal dőlt el a meccs.

Ezúttal az alapszakaszt második helyen záró lesz Spurs lesz otthon, de az eddigiek alapján nem ezen múlik a találkozó kimenetele. Elsősorban az szokott dönteni, hogy a Rockets játékosai mennyire hatékonyak a hárompontos kísérleteknél. A houstoniak jószerivel nem is próbálkoznak vonalon belülről, vagy csak egyéni betörésekkel, így a meghatározó faktor a távoli dobások sikeressége. Amikor az első és negyedik meccsen "ültek" a hárompontosok, akkor simán nyertek, amikor nem, akkor simán kikaptak.

A párharc során mindkét csapatnak kidőlt egy-egy játékosa. A Spurs vesztesége sokkal érzékenyebb, ugyanis kezdő irányítójára, Tony Parkerre nem számíthat a rájátszás hátralévő részében, míg a Rockets cserecenterét, Nenét lesz kénytelen nélkülözni a továbbiakban.

Tipp: San Antonio Spurs -5,5 @ 1.95


Boston Celtics–Washington Wizards
A keleti főcsoportban sokkal kiszámíthatóbban alakul a Boston Celtics és a Washington Wizards párharca, noha négy mérkőzés után ugyanúgy 2-2-vel várják a szerdai folytatást.

A szoros meccsek itt sem jellemzőek, de egyértelmű a tendencia: a hazai csapat egy kivételtől eltekintve magabiztosan nyer. A kivételt pedig a második bostoni meccs jelenti, amikor a Celtics csak hosszabbításban kerekedett felül ellenfelén, a másik három alkalommal a hazai csapat több mint tíz ponttal győzött.

A nagy különbséget a bostoniak legjobbjának, Isaiah Thomasnak a teljesítménye jelenti. Amíg saját közönsége előtt két találkozón 86 pontot szórt, addig a két fővárosi összecsapáson mindössze 32-t. A képlet az alapszakaszban sem volt más: a négy meccsen mindannyiszor a hazai együttes diadalmaskodott, ráadásul meglehetősen simán.

Ezt figyelembe véve ismét hazai siker várható Bostonban, azonban a két gárda finoman fogalmazva sem szívleli egymást, igen feszült hangulatú meccseket játszanak. Ilyen környezetben pedig sok minden megtörténhet, mert nagy kérdés, hogy kiélezett pillanatokban, melyik csapat játékosai tudnak higgadtabbak maradni. Hiányzó egyik oldalon sincs, így ennek biztosan nem lesz meghatározó szerepe.

Tipp: Boston Celtics -4,5 @ 1.90