Hazai pályán lezárhatja a sorozatot a Warriors


Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers
A Golden State Warriors nem tudta végrehajtani azt a földöntúli bravúrt, hogy veretlenül meneteljen végig a rájátszásban, mivel a nagydöntő negyedik összecsapásán kikapott a címvédő Cleveland Cavaliers vendégeként, de 3-1-es előnye birtokában így is magabiztosan térhet vissza Oaklandbe, hogy begyűjtse negyedik sikerét, azzal együtt pedig története ötödik bajnoki címét.

A három nappal ezelőtti találkozón az ohiói együttes úgy tudta elkerülni a söprést, hogy az újabb tripla duplát elérő LeBron James mellé felnőtt a feladathoz Kyrie Irving is, aki 40 ponttal vette ki a részét a diadalból. Ezt megismételni viszont nem lesz egyszerű idegenben, ugyanis a Warriors április 10-e, azaz több mint két hónapja nem kapott ki saját közönsége előtt. Azóta mind a nyolc hazai találkozóját megnyerte. A Clevelandet a reménytelen helyzete ellenére nem szabad leírni, ugyanis a tavalyi fináléban 1-3-ról fordított, ráadásul a hátralévő három meccsből kettőt a Golden State otthonában nyert meg.

Ami viszont jelentős különbség az előző esztendőhöz képest az Kevin Durant személye. Az Okalhoma City Thundertől érkezett sztár kimagaslóan legjobbja a Warriors alakulatának a döntőben. Az eddigi négy meccsen mindannyiszor csapata legeredményesebb játékosa volt, valamennyi alkalommal legalább 31 pontig jutott. Ez persze annyiban nem meglepő, hogy mivel ő tavaly nyáron érkezett, így neki még hiányzik a bajnoki aranygyűrű az ujjáról. Az ő kikapcsolása jelenleg megoldhatatlan feladatnak tűnik, ezáltal a Cleveland egyetlen esélye, ha meg tudja nyerni a dobó párbajt, amihez viszont az kell, hogy James szokásos kiemelkedő teljesítményéhez Irving legalább ugyanannyit hozzátegyen. Márpedig ez erősen kérdéses azt figyelembe véve, hogy Irving az előző két oaklandi találkozón összesen ért el 43 pontot. A sikerhez pedig egyetlen összecsapáson kellene megközelítőleg ennyit termelnie.

Az előző két nyugati parti rangadó rendkívül egyoldalú volt, előbb 22, aztán 19 ponttal nyert a Warriors. Ennél harmadjára mindenképpen szorosabb mérkőzésre van kilátás tekintve, hogy a Cleveland Cavaliers az életben maradásért küzd. Az ugyanakkor erősen kérdéses, hogy képes lesz-e vendégként is megnyerni a dobó párbajt, mivel a túloldalon azért jóval több játékos képes előlépni, elvégre a Nagy Négyes – Kevin Durant, Stephen Curry, Draymond Green, Klay Thompson – bármelyik tagja képes meccseket eldönteni.

Ami jó eséllyel biztosra vehető, hogy pontzuhatag lesz, ugyanis az első meccset leszámítva mindig 230 pont felett termeltek a csapatok. Az a nagyobb kérdés tehát, hogy a vendégek tudják-e tartani majd a lépést a hazaiakkal. Ha nem akkor 1947, 1956, 1975 és 2015 ötödször ér a csúcsra a Warriors.

Tipp: Cleveland Cavaliers +8,5 1.90

Kombinált tipp: Hazai és 230,5 pont felett 2.48