Elérkezett a „Finals”, az NBA nagydöntője


Golden State Warriors @1.40, Cleveland Cavaliers @2.90

Vitathatatlanul a Playoff két legjobb csapata jutott be az NBA Nagydöntőjébe. A Golden State Warriors az alapszakasz győzteseként a rájátszásban 12-3-as mérleget produkált, a keleti második Cleveland pedig 12-2-t, simán gázoltak át a két konferencián.

A Warriors útja valamivel rögösebb volt. 4-0-ával kisöpörték a Pelicanst, ám utána a Memphis ellen 1-2-es hátrányból felállva, szemkápráztató játékkal tudtak zsinórban három meccset nyerni. A konferencia döntőjében 4-1-re győztek a Houston ellen, simának tűnő párharc volt, de nagyot küzdöttek a Rockets játékosai.

LeBronék elé tulajdonképpen leterítették a vörös szőnyeget a keleti konferencia csapatai. Az első körben a Boston Celtics együttesét múlták felül 4-0-ra, utána 4-2-re a Chicago-t – itt kicsit azért már nehezebb dolguk volt, egy győztes dobás is kellett LeBron Jamestől a negyedik meccsen, 2-1-es hátránynál. A konferencia döntőjében az Atlanta Hawks teljesen elfogyott, nem tudott méltó ellenfél lenni, 4-0-val léptek át rajtuk David Blatt tanítványai.

A döntőben nagyon érdekes párharcokra számíthatunk, sok pikáns összecsapással a játékosok között – nézzük, ki, kivel kerülhet szembe a pályán!

Irányítók terén Stephen Curry és Kyrie Irving, két sztár néz majd farkasszemet egymással. Irving térdsérülése nagyon makacsnak tűnik, egyáltalán nem biztos, hogy 100%-os lesz a döntőre. Curry MVP formában játszik, a főcsoportdöntőn 30 pont felett átlagolt. A Cleveland elsőszámú irányítójának esetleges távollétében pedig egy igazi vérszívót, Matthew Dellevadova-t kaphatja meg Steph. Dellevadova egy harcos, néha-néha alattomos játékos, motorja a Cleveland kispadjának, és akár még jól is elsülhet, ha végül őt használják Curryn. Curryn kívül még Steve Kerr szereplésére számíthat Leandro Barbosa, aki jellemzően kiegyensúlyozott, rutinos játékkal hálálja meg a bizalmat.

Kettes poszton Klay Thompsonnak kell felvennie a versenyt a JR Smith-Iman Shumpert duóval, akik általában egymást váltják a Cavs-rotációban, de előfordul, hogy egyszerre is a pályán vannak. Klay kezd magára találni, az előző mérkőzésen agyrázkódást szenvedett, de végül az orvosok zöld utat adtak neki az első mérkőzés előtt. Smith és Shumpert nagyon veszélyes, játékuk döntő faktor lehet ebben a párharcban: Smith képes 7-8 hármast dobni egy mérkőzésen, Shumpert pedig 1-2 hármasa mellett elit védő a posztján. A Warriors oldaláról még Harrison Barnes és akár Shaun Livingston is játszhat ezen a poszton, a Cavsnél pedig epizódszerephez juthat James Jones vagy Mike Miller, mint tripladobó specialista.

Az irányító poszt után talán a hármas poszt az, ami dönthet a párharcban. Míg az egyik oldalon Harrison Barnes és Andre Igoudala, másik oldalon a liga messze legjobb hármasa, LeBron James játszik. Ez a párharc arról szól, hogy mennyire tudják lelassítani a „Király”-t Barnesék, és ezen nagyon sok múlik. Elképzelhető az is, hogy alacsony szerkezetben James négyes poszton fog játszani, így pedig Draymond Green feladata lesz az ő megállítása, lassítása. Biztosra vehető, hogy Green már minden erejével arra készül, hogy megfékezze őt.

A palánkok alatt Andrew Bogut-Draymond Green valamint a padról Ezeli és Speights aki bevethető a „harcosoknál”, David Blatt pedig a Tyimofej Mozgov-Tristan Thompson kettőstől számíthat csak meghatározó percekre, teljesítményekre. Nagyon fontos lesz, hogy Thompsont mennyire tudják megfékezni a támadó lepattanóknál, hiszen ő a liga egyik, ha nem a legjobb támadó pattanózója.

A kispadokat nézve óriási előnyben vannak Kerrék, hiszen 10 emberes rotációval tudnak dolgozni, míg a túloldalon a kispadról csak három ember az, akit minden meccsen hosszabb időre bevet Blatt – ez is döntő tényező lehet a párharcban.

Sok függ az edzők párharcától is. Ki, hogyan tud meglepőt, váratlant húzni vagy éppen a váratlanra reagálni, új dolgot előhúzni a cilinderből. Sok külföldi szakíró szerint David Blatt helyett valójában LeBron az „edző”, és most itt az ideje, hogy Blatt rácáfoljon erre. Steve Kerr a Memphis-szériában bizonyította, hogy óriási taktikus, a döntőben szinte biztos, hogy valami újat láthatunk majd csapatától.

Kiélezett, idegőrlő, izgalmas, látványos. Talán ezek a kulcsszavak jellemezhetik ezt a döntőt, pár hosszabbításos mérkőzés is kilátásban van, és nagyon egyformának tűnik a két csapat játékereje.

A pályaelőny és a mélyebb kispad miatt a Golden State bajnoki címére van több esély. Nagyon sok fog múlni az első két mérkőzésen, hiszen, ha ott Curryék kettőt nyernek, nagyon nagy lépést tehetnek a győzelem felé, de ha egy, vagy akár mindkét meccset elbukják, ugyan ez elmondható Jamesékről is.

Tipp: Golden State nyeri a párharcot 4-1-re @ 4.00