MLB: a Detroit Tigers a favorit, de miért nézzünk baseballt?


Mivel az utóbbi években még az NFL népszerűsége is ugrásszerűen megnőtt hazánkban, az amerikai major sportok közül Magyarországon már csak baseballal nem igazán tudnak mit kezdeni az emberek. Pedig a kilencvenes években még elég sokhelyütt voltak itthon baseball csapatok, vidéken is – és igazából most is vannak –, ráadásul a baseball alapjaiban hasonlít az egyik régi magyar játékra, a métára, amely szintén hódít az utóbbi években.

Ennek ellenére az átlagos magyar sportszerető valami végtelenül unalmas, és értelmezhetetlen játékot lát a baseballban, pedig az első számú amerikai nemzeti sportról van szó – és Közép-Amerika több országában is, főleg a Karib-tengeren szintén ez tekinthető nemzeti sportnak, illetve Japánban és újabban Kínában is imádják –, az ehhez kötődő gondolkodásmód pedig meghatározza az amerikaiak többi sporttal kapcsolatos viszonyát is, és itt nemcsak a statisztikákról van szó, hanem a játék ízekre szedéséről és felépítéséről, a katonai jellegű gondolkodásról, a tökéletes fizikai kondíció mellett a koncentráció és a mentális képességek fontosságáról, a taktikai finomságokról. Érdemes összehasonlítani ezt az angol, erőközpontú labdajátékos gondolkodásmóddal, ahol – sarkítva – minden, ami mögött intelligencia, csel, szellemesség áll, az alantasnak tekintendő (nem véletlen a „clever” szó pejoratív felhangja), és csak a nyíltsisakos, ész nélküli küzdelem az egyenes és férfias.

Tehát akit érdekel az amerikai kultúra, annak mindenképp érdemes kicsit elmerülnie az amerikai futball mellett a baseball világában is – ami nem is olyan komoly feladat, tekintve, hogy az áprilisban induló szezon során minden csapat 162 alapszakasz meccset játszik, így nyáron gyakorlatilag minden nap van baseball-meccs, kivéve a szezon felét jelző Midsummer Classic, azaz az All-Star meccs előtti és utáni napokat. Ezúttal kedden csap össze egymással az Amerikai és a Nemzeti Liga – utóbbiak nyerték a legutóbbi három gálameccset –, de ennél sokkal érdekesebb, hogy ekkorra már bőven kirajzolódnak az erőviszonyok a ligában: az olyan kis halak, mint személyes kedvenceim, a liga utolsó helyén kullogó Houston Astros (American League West) már gyakorlatilag el is búcsúztak a versenytől, míg az összességében pillanatnyilag csak a kilencedik legjobb győzelem-vereség mutatóval álló, legutóbbi bajnoki címét 29 évvel ezelőtt ünneplő Detroit Tigers (American League Central) jelenleg a World Series első számú esélyese, végső győzelmük ugyanis 8.00-szoros pénzt fizet. Mögöttük a legjobb mérleggel rendelkező, legutóbb 2011-ben bajnok St. Louis Cardinals (National League Central) 9.00-es oddsszal és a Boston Red Sox (American League East) valamint az Atlanta Braves (National League East) 9.50-es szorzóval.

Hosszútávú tipp: a Boston Red Sox és az Atlanta Braves megnyeri csoportját @ 2.97


A nyár közepe nem nagyon kedvez a futball vagy a tenisz rajongóinak, így itt a lehetőség, hogy jobban teljen az idő mire a kedvenc bajnokságaid újra elindulnak! Fogadj minél több sportágra, hogy minél nagyobb bónuszt zsebelhess be: július minden hetében 5000Ft bónuszra tehetsz szert!