Afrika-kupa: statisztikák, szorzók, esélyek


Házigazdák

Az Afrikai Nemzetek Kupájának története során kilenc rendező ország nyerte meg végül a tornát. Nem mellékes tény, hogy ez a tendencia leginkább a Kupa korai szakaszában érvényesült, amikor is először három, majd négy, később hat, illetve nyolc fősre duzzadt a mezőny.

Ezért talán jobban megéri az 1996 óta lejátszott tornák eredményeit megvizsgálni, ugyanis onnantól kezdve tizenhat csapat vesz részt megmérettetésen - csakúgy, mint napjainkban. (1996-ban az eredeti tervekkel ellentétben csak 15 csapat szerepelt a kupában, miután Nigéria az utolsó pillanatban lemondta a szereplést.)

Kilencszer rendezték meg az afrikai kontinens legrangosabb küzdelmét 1996 óta. Dél-Afrika, Tunézia és Egyiptom rendező országként meg is nyerte azt. Burkina Faso, Nigéria Mali és Ghána pedig az elődöntőig menetelt, amikor náluk gyűltek össze a fekete kontinens legjobbjai. Az utolsó kilenc tornán egyedül Ghána (2000-ben társrendező), Angola (2010), Gabon és Egyenlítői Guinea (2102, közös rendezés) nem jutott a legjobb négy közé rendező országként.

Idén Dél-Afrika ad otthont a versengésnek és az ország a harmadik legesélyesebb (9.00) a tornagyőzelemre, illetve a legnagyobb esélye van arra, hogy az élen zárjon az A csoportban Angola (2.40), Marokkó (3.10), és a Zöldfoki Szigetek (15.00) előtt.

A statisztikák alapján érdemes kerülni a későbbi rendezőkkel kapcsolatos fogadásokat, mert valószínűleg inkább majd a hazai rendezésű tornán vetnek majd be mindent a végső győzelem érdekében. Eddig egyetlen jövőbeni rendező ország sem jutott be az eldöntőbe. A következő Afrika Kupát Marokkó rendezi majd 2015-ben, és tizenötszörös pénzt jelent, ha idén februárban ők diadalmaskodnak.

Címvédés

Valószínűleg a két évente történő rendezés miatt fordulhat elő afféle ciklikusság a győztes, illetve a jól szereplő csapatokat illetően. Dél-Afrika, miután 1996-ban elhódította a trófeát, döntőt játszott két év múlva is, igaz ott alulmaradt Egyiptommal szemben. Kamerun egymás után kétszer nyerte el kupát 2000-ben és 2002-ben, Nigéria pedig 2000 és 2006 között mindig bejutott a legjobb négy közé és három alkalommal lett végül harmadik.

2006-ban, 2008-ban és 2010-ben pedig Egyiptom csapata emelhette magasba a kupát, egymás után háromszor. Eközben Ghána az utolsó három Afrika kupán mindig eljutott az elődöntőig.

Az idei torna legnagyobb esélyese Elefántcsontpart (2.75). Ők a legutóbbi döntőben tizenegyes párbajban maradtak alul Zambiával szemben, akiknek esetleges idei címvédésére 12.50-es az odds. A végső győzelemre Ghánának van a második legnagyobb esélye (6.00), míg Mali - 2012 harmadik helyezettje - tornagyőzelme tizenötszörös pénzt jelent.

Nyitómeccsek

Az ilyen nemzetközi tornákon tradicionálisan a házigazdák játsszák a nyitómeccset. Amióta az Afrika-kupa a ma ismert keretek között működik (1996), egyetlen házigazda vesztette el a nyitó összecsapást: Burkina Faso 1998-ban.

Hét házigazda (köztük a társrendezők) megnyerte a nyitómeccsét és két döntetlen született. Az egyik ilyen döntetlen  emlékezetes nyitómeccs volt 2010-ben, ahol Angola 4-0-ás előnyt engedett ki a kezéből, úgy hogy mindössze 11 perc alatt kaptak négy gólt.

Ma esete a dél-afrikai csapat a kezdi a tornát a Zöldfoki Szigetek ellen. A Bafana Bafana győzelmére elég nagy az esély (1.52) és 2.20 az odds arra, hogy félidőben vezetni fog a házigazda, majd a meccset is megnyeri.

Tippek: Dél Afrika nyeri az Afrikai Nemzetek Kupáját @ 9.00
             Zambia nyeri az Afrikai Nemzetek Kupáját @ 12.50

Via Africa Cup of Nations Betting: Ternds to make you Ritch