Afrika-kupa: most jöhet a papírforma


Mali 3.60, döntetlen (a rendes játékidőben) 3.00, Nigéria 2.10
Az Afrika-kupa első elődöntője két meglepetéscsapat találkozója lesz, miután Nigéria, annak ellenére, hogy esélytelenebbnek számított Elefántcsontpart ellen, Bamba hátsójának hathatós segítségével kiterelte az ún. Aranygenerációt – bár, egy aranyat se nyertek (a portugáloknak legalább utánpótlás-szinten összejött) – Drogba talán utolsó kontinenstornájáról. Mali viszont az erre a meccsre már tényleg összeállni látszó hazai csapatot (ez ugye Dél-Afrika) ütötte ki, miután a tizenegyespárbajban csak Tschabalala tudta lenyomni Diakitét. (A veretlenül kiesett Dél-Afrika 2000 óta nem jutott be a legjobb négy közé a kontinenstornán.)

Eddigi hat hivatalos meccsükből hármat Nigéria nyert, három pedig döntetlen lett, ahogyan a legutóbbi találkozójuk is a 2008-as kontinensbajnokságon. A Coulibalyk csapatában – négy van a keretben – az exbarcás, Dél-Afrika ellen egyenlítő Seydou Keita mellett Momo Sissoko a húzónév, a középpálya kétütemű motorja (megszerzi-eladja) Mikellel vív majd egyenlőtlen küzdelmet, amelyből előbb vagy utóbb a Chelsea-játékos kerül ki győztesen.

Tipp: Mali–Nigéria 1-2 @ 10.50


Burkina Faso 3.85, döntetlen (a rendes játékidőben) 3.10, Ghána 2.00
Habár az Afrika-kupán gyakorlatilag bármi megtörténhet, talán nem vállalnánk óriási kockázatot azzal, ha Nigéria mellé Ghána döntőbe jutását tippeljük, azonban ez kétesélynél csak 2.10-es oddsz lenne. Így viszont, elnézve az idei tornát, legalább az egyik meccsen érdemes betippelni a döntetlent (vagyis a hosszabbítást: Mali–Nigéria x @ 3.00; Burkina Faso–Ghána x @ 3.10). A legtöbbünknek valószínűleg „Á! Tényleg van otthon a Földgömbön egy Burkina Faso nevű ország!” élménye volt még 1998-ban, amikor a nyugat-afrikai ország megrendezte az Afrikai Nemzetek Kupáját, amelyen negyedik helyet ért el. Most újra itt vannak a négy között, miután Adebayorékat intézték el hosszabbításban Pitroipa góljával, de ez valószínűleg az utolsó megállójuk a bronzmeccs előtt, hiszen a négy csapat közül a legerősebb, Ghána jön szembe.

Eredményes lehet a ghánai lobbi a FIFA-nál, vagy csak a Head-to-head rekord kezelője ghánai, ugyanis a kereső szerint, eddigi három egymás elleni meccsük mindegyikét Ghána nyerte – legutóbb 1–0-ra a három évvel ezelőtti ANK-n –, viszont megtaláltuk azt a 2004-es vb-selejtezőt is (a FIFA adatbázisában is), amelyet Burkina nyert 1–0-ra hazai pályán. Gyanékért mindenesetre egy ország imádkozik, és elég hatásosan, ugyanis a demokratikus Kongó ellen 2–2-re elbénázott meccs óta magabiztosan menetel a fekete csillagos csapat a döntő felé: három legutóbbi meccsükön Mali, Niger és a Zöldfoki-szigetek ellen egyaránt nyertek, a gólarányuk ezeken a meccseken 6–0.

Tipp: Burkina Faso–Ghána 0-2 @ 8.50